Leoperálhatják arcáról a borzalmas tumort - képpel

Infostart
2008. október 1. 21:00
Nem csak a "faember" szenved szörnyű kinövésektől a világon. Lisszabonban él egy ember, José, akinek tizenéves kora óta hatalmas vérömleny nőtt az arcára. Alig lát, enni is nehezére esik, és dolgozni sem tud emiatt. Mivel hite tiltja a vérátömlesztést, ezért eddig nem is tudtak vele mit kezdeni az orvosok. Most azonban mégis van remény, hogy leoperálják róla a szörnyű tumort - feltéve, ha ő is beleegyezik.

Mivel elutasítja a vérátömlesztést a Jehova Tanúinak tanait követő José Mestre, ezért nem engedi, hogy leoperálják arcáról azt a vérömlenyt, amely még tizenévesként kezdett el nőni a száján, és mára egész arcát beborította.

A tumor mára negyven centi hosszúra nőtt, súlya pedig öt és fél kiló. A férfi egyik szemére egyáltalán nem lát miatta, és az evés állandó megpróbáltatás a számára. Az orvosok attól félnek, amint a tumor elzárja légútjait, Josének az élete is veszélybe kerül.

Van remény

Nagy-Britannia egyik vezető arcsebésze, Ian Hutchison fölajánlotta, hogy megoperálja az 51 éves Josét, ultrahangos hullámokat használva a vér megalvasztására a beavatkozás előtt. Ez lehetővé tenné, hogy súlyos vérzések nélkül távolítsák el arcáról a tumort. Ráadásul eleget tenne a Jehova Tanúi vérátömlesztést tiltó szabályainak, amelyek eddig gátolták a férfit abban, hogy kés alá feküdjön.

Hutchisonék azt állítják, egy egyszerű beavatkozással el tudnák távolítani a kinövés nyolcvan százalékát, hogy utána az orra, az ajkakra és a férfi arcára figyelve, óvatosan leoperálják a maradékot is.

José vérgomolyagja (haemangioma) valószínűleg arca hajszálereinek elzáródásától jött létre. Így azok nem a vért a szívhez visszajuttató erekként működnek, hanem gátolják a vért az áramlásban, ami így a tumorban gyülemlik fel.

Eltávolítása esetén José megszabadulna azoktól a nehézségektől is, amellyel nap mint nap meg kell küzdenie. Minden napját Lisszabon egyik főterén tölti, ahol ki van téve a szörnyülködő emberek kérdezősködésének.

Egyfajta helyi híresség lett, ám ezért nem is igazán neheztel. Mivel azonban nem képes munkát és barátnőt találni, testvérei tartják el, amióta meghalt az édesanyja.

A tévé segített

Anyagi helyzete, a téves diagnózisok és a portugál egészségügyi rendszer korlátozásai mind szerepet játszottak abban, hogy mindeddig nem operálták meg. Most a Discovery Channel tévécsatorna egyik munkatársa segítette doktort találni.

Fiatal korában már többször vett részt sikertelen kezeléseken Németországban és Spanyolországban, és emiatt José maga sem nagyon bízik az orvosokban, ráadásul már hozzá is szokott különös helyzetéhez, és komor fatalizmussal szemléli saját állapotát.

Tehetetlensége idővel felbosszantotta rokonait, akik nem osztják vallásos nézeteit. Nővére, Guida elkeseredve reagált arra, hogy José a kezdetekben még a vérátömlesztést mellőző operációt is elutasította. "Haljon meg egyedül, ne velem! Én befejeztem!" - sírta el magát a nő az első konzultácók alatt.

Végül azonban, úgy tűnik, José beleegyezik az operációba, legalábbis hajlandó alávetni magát egy előzetes vizsgálatnak, amely során egy kisebb tumorját kezelnék. Ha ez sikerülne, egy tizenkét órás műtéttel el tudnák távolítani az egész vérömlenyt.

Habár még sosem végeztek ehhez fogható műtétet, az orvosok bíznak a sikerben. És remélik, José nem mond nekik nemet. Mindenesetre, szögezik le, az ajtó mindig nyitva áll előtte.