Tehéntej helyett anyatejet a jégkrémekbe!

Infostart
2008. szeptember 29. 08:15
Állatvédők szerint itt lenne az ideje felhagyni a tehenek fejésével és a tejjel készülő élelmiszerekbe, így például a jégkrémekbe anyatejet keverni. A tejiparban dolgozókat felháborítja a kezdeményezés, ám akad, aki már alkalmazza az ötletet.

Tehéntej helyett szoptatós anyák tejét kellene felhasználni a jégkrémek készítéséhez - javasolja egy állatvédő szervezet, a PETA. Az ötlet az átlagos fogyasztók számára legfeljebb gyomorforgatónak tűnhet, a tejiparban dolgozók azonban egyenesen felháborító.

A PETA aktivistái szerint ugyanakkor az átállás a tehéntejről az anyatejre az emberek és az állatok számára egyaránt előnyökkel járna. Levelet is küldtek az egyik jégkrémgyártó cégnek, a Ben&Jerry's-nek is, amelyben egy svájci étterem tulajdonosának példáját mutatták be.

Hans Locher nemrég bejelentette, hogy vendéglőjében a levesekhez és szószokhoz csupán 25 százalékban tesz tehéntejet, a többit anyatejjel pótolja. A férfi a környező településeken hirdet és valamivel több mint ezer forintnak megfelelő összeget kínál a szoptatós anyáknak 400 milliliternyi tejért.

"A tehéntej használni a jégkrémekben veszélyezteti a fogyasztók egészségét. A tejtermékek fogyasztása kapcsolatba hozható a fiatalkori diabétesz, a különféle allergiák, a székrekedés, az elhízottság, a prosztata- és petefészekrák kialakulásával" - írta Tracy Reiman, a PETA egyik vezetője.

"Az állatoknak is jó lenne, ha anyatejet használnánk. Mint minden emlős, a tehenek is csak a terhesség ideje alatt és után termelnek tejet, így kilenchavonta mesterséges megtermékenyítésen esnek át" - folytatta az állatvédő.

A megkeresett cég - bár alapítói lelkes környezetvédők hírében állnak, finoman elutasították a kezdeményezést. "Üdvözöljük a szervezet újszerű megközelítést arra nézve, hogy felhívják a figyelmet a témára, de úgy gondoljuk, a legjobb, ha az anyatejet a gyermekek táplálására használják" - állt a válaszban.

A jégkrémgyártók, talán, ha szeretnének se tudnának átállni az anyatejes receptek megvalósítására a forráshiány miatt. Arról pedig, hogy a tehéntej-termékek egészségesek-e, újra fellángoltak a viták.