Zsírjukért gyilkolják a mormotákat

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 28. 10:40
Orvvadászok pusztítják a kelet-ukrajnai sztyeppéken élő mormotákat, mivel gyógyhatású zsírjukért nagyon sokat fizetnek a fegyenctelepek lakói.

A mókusfélék családjába tartozó, Magyarország térségében már kipusztult bobakmormoták legjelentősebb élőhelye a kelet-ukrajnai Luganszk megye északkeleti részének sztyeppéin található.

A kilenckilósra is megnövő, mintegy 70 centiméter hosszú rágcsáló az utóbbi időben kedvelt célpontja lett az orvvadászoknak, akik leginkább antiszeptikus hatású zsiradékuk miatt ejtik el ezeket az állatokat - írta a Komszomolszkaja Pravda című lap ukrán változatának online kiadása.

A beszámoló szerint a mormota tébécé elleni gyógyszerként használt zsírjának legnagyobb keletje a büntetés-végrehajtási intézetekben van, ahol három deciliterjéért a fogvatartottak akár ezer hrivnyát (kb. 35 ezer forintot) is megadnak.

A szkíta kőszobrok modelljéül szolgáló bobakmormota Luganszk megye jelképe, a régió lakossága ugyanis korábban nagy tiszteletben tartotta az ízletes húsáról és antiszeptikus, antibiotikus hatású zsírjáról ismert állatot. A manapság vadászati tilalom alá eső állatok populációja húsz évvel ezelőtt még 40-60 ezer egyedet számlált a térségben.