Marha-tbc-t kapott el egy borztól

Infostart
2008. szeptember 26. 21:20
Egy borztól kaphatta el a tuberkulózis elsősorban marhákat megtámadó típusát egy brit nő. Egyelőre nem tudni, hogy az első számú hordozónak tartott borzok leölésével lehet-e csökkenteni az állati tbc-előfordulások számát.

A kertjén átvágó borz vizeletét vagy ürülékét érinthette meg, és belélegezhette a szarvasmarha-tbc kórokozóját egy brit asszony, de az is lehet, hogy a bacilus utat talált a bőre alá. Nemcsak ő, hanem lánya és a család kutyája is megbetegedett.

A nő korábban egy állatorvosi rendelőben dolgozott asszisztensként, így az orvosok azt gondolták, hogy ott került kapcsolatba valamilyen fertőzött állattal, de kiderült, hogy ez nem lehet az ok: az asszony három évvel ezelőtt kilépett a munkahelyéről.

Az esetről hamarosan beszámol egy orvosi szaklap is, amelynek cikke szerint a legaggasztóbb, hogy a nő betegségét egy borzzal való véletlen találkozás okozta.

Lehetséges, hogy a jövőben mások is hasonló módon fertőződnek majd meg a szarvasmarha-tbc-vel, hiszen az Egyesült Királyság egyes területein meglehetősen sok borz él, ezek pedig könnyen kapcsolatba kerülhetnek a lábasjószággal.

A kutya és a macska nem hordozója a tbc-t okozó bacilusnak, a vadállatok azonban igen. A marhákat megtámadó tubercolosis bovis a szarvasokra is átragadhat, a fertőződést gyakran úgynevezett vektor-állatok jelenléte segíti elő.

Angliában és Írországban a borz minősül hordozónak, ám arról még nincs egyetértés, hogy kiirtásuk hatékony fegyver-e a megbetegedések számának csökkentésében.