Infravörös érzékelők védik a díjnyertes tököket

Infostart
2008. szeptember 25. 10:14
Távolsági riasztórendszerrel védi veteményesét egy brit férfi, hiszen a kertben díjnyertes tökök növekednek. Már a szomszédai is érdeklődnek nála, mi kell a biztos védelemhez.

Infravörös érzékelőkkel vette körbe telkét és benne veteményesét Alun Stocks, amelyek jelzik, ha a területre illetéktelenek lépnek: a férfi így a kerttől majd' kilométernyire fekvő házban is tudja, hogy valaki járkál a birtokán.

Nem csoda, hogy a férfi védi a veteményest: egyik ismerősétől díjnyertes tököket kapott, amikor megvette a területet Longridge mellett. Azt ugyanakkor elárulta, hogy ő maga nincs oda a zöldségért, ezért elajándékozza őket, ha megérnek.

Alun Stocks kísérleti jelleggel állította fel a biztonsági rendszert, miután ismeretlenek betörtek a területre és sok szerszámot meg palántát vittek magukkal. "Kipróbáltuk, mi a legnagyobb távolság, ahonnan a jel még átjön, így kitettünk egy antennát a veteményesbe, egyet meg a házam tetejére. Az átvitellel nincs semmi gond: ha valaki besétált a kertbe, azonnal megszólalt a riasztó" - magyarázta.

A riasztórendszer már a szomszédokat is érdekli. "Sokan kérdezték, hogy sikerült a próba. Egyre magasabbak az élelmiszerárak, az emberek meg akarják védeni a termést" - fűzte hozzá Alun Stocks.