A várandós nők harmada titokban iszogat

Infostart
2008. szeptember 23. 09:00
A várandós nők harmada titokban iszik alkoholt - derült ki egy Nagy-Britanniában végzett felmérésből. A szakértők figyelmeztetnek: a kismamáknak az első trimeszterben egyáltalán nem lenne szabad alkoholtartalmú italokat fogyasztaniuk.

Százból egy újszülött komolyan sérül, amiért anyja alkoholt fogyaszt a terhessége alatt. Nagy-Britanniában évente hatezernél is több baba születik magzati alkoholszindrómával, ami tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, koordinációs problémákat, agykárosodást és siketséget okozhat - állítják brit szakértők.

Tíz leendő anyuka közül egy mégsem gondolja, hogy az alkohol olyan károsodásokat okozhat a magzatnak, amilyenre az orvosok figyelmeztetnek - derül ki egy új kutatásból, amelynek keretében 1300 nőt kérdeztek meg a Tommy gyermekjóléti szervezet munkatársai.

"Az eredmények azért aggasztóak, mert, ha a nők nem akarják beismerni másoknak, hogy isznak, talán maguknak sem vallják be, mennyi alkoholt fogyasztanak" - mondta a Tommy szakértője, Andrew Shennan.

A felmérés azt is megmutatta, hogy tíz nő közül egy nem tudta, mennyi is egy egységnyi alkohol. Shennan professzor szerint ez azt jelzi, hogy a jövendőbeli anyáknak - főleg azoknak a fiataloknak, akik gyakran leisszák magukat -, meg kellene tanítani az efféle dolgokat.

A szakértők szerint a várandós nőknek a terhesség első harmadában egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztaniuk, de később sem ajánlatos két egységnyi (két kis pohár bor) alkoholos italnál többet meginniuk.