Kirúgták a kurátort, mert megragasztotta a kétezer éves szobrot

Infostart
2008. szeptember 18. 09:15
Elbocsátották egy kínai múzeum kurátorát, amiért összeragasztott egy törött szobrocskát, ahelyett, hogy jelentette volna a kárt.

Az esetre csak egy évvel később, mostanában derült fény, amikor az illetékes hivatal munkatársai egy kiállítás darabjait válogatták össze.

Az antik, fából készült, vadgerlét ábrázoló szobrocska több mint kétezer évvel ezelőtt, a Han-dinasztia uralkodása idején készült. A finom megmunkálású alkotás egy darabja akkor tört le, amikor a vuveji múzeum dolgozói a kiállítótérből visszavitték a raktárba.

Jang Fu, a múzeum kurátora azt mondta: arra kapott utasítást, hogy mutassa be a galambot néhány odalátogató, magas rangú hivatalnoknak, de később értesítették, hogy a csoport mégsem nézi meg a szobrocskát.

"Miközben vittük visszafelé, levált a galambot rejtő doboz alja, a szobor a földre esett és letört belőle egy darab" - mondta Jang.

A kurátornak azonnal jelentették, hogy mi történt, ő pedig, egyszerű ragasztót használva, visszaillesztette a hiányzó darabot. Most, hogy kiderült az eset, Gansu tartomány kulturális örökségének hivatala elbocsátotta Jangot, a balesetet pedig hamarosan kivizsgálják.