Tömeges karambolt okozott a fővárosban az elszabadult busz - képek

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 16. 18:56
Tömeges karambol történt kedd délután a főváros XI. kerületében, ahol egy BKV-busz nekihajtott több parkoló járműnek; a balesetben ketten megsérültek. A balesetben két taxisofőr sérült meg. A BKV a baleset ügyében azonnali vizsgálatot rendelt el.

A Móricz Zsigmond körtér Villányi úti buszfordulójánál egy 153-as jelzésű busz eddig ismeretlen okból hátulról nekihajtott egy várakozó taxinak, amelyet rátolt egy másik parkoló taxira - mondta az MTI-nek Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.

A busz továbbtolta a roncsokat az előttük parkoló kisteherautóba, azt pedig egy pénzszállító furgonba. A pénzszállító nekiment egy személygépkocsinak, ami egy másik személyautóba nyomódott.

A balesetben a két taxisofőr sérült meg. Jelenleg a két taxi egymáson áll, a fönti járművet daruval fogják leemelni.

Kormos Endre, a Budapesti rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a két ember könnyebben sérült meg, kórházba szállították őket megfigyelésre.

A rendőrök a forgalmat a Ménesi útra és a Bartók Béla útra terelik - mondta.

A BKV közleményben tudatta: az ügyben igazságügyi-műszaki szakértő bevonásával azonnali vizsgálatot rendeltek el; a részletekről a vizsgálat után adnak tájékoztatást.Lapis Balázs taxisofőr, akinek az autójával először ütközött az autóbusz, az MTI-nek telefonon elmondta: minden nap megáll a Villányi útnál, a buszvégállomásnál.

"Ültem az autóban és egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy hátulról belém jönnek, egy nagy durranás és a kocsimat úgy nyomja össze a busz, mintha papírból lenne az egész" - idézte fel az ütközés pillanatát a férfi, aki 32 éve dolgozik taxisofőrként.

Az volt a szerencséje, hogy a busz a gépkocsiját az előtte parkoló autó alá nyomta. Mint mondta, a balesetben a tehetetlenség érzése volt a legrosszabb. "Nyomtam a féket, mindent, nem akartam elhinni, hogy ilyen ereje van, mintha nem is lett volna előttem semmi, úgy tolt" - mondta.

"Nyomta a féket, de nem állt meg a busz"

Beszámolója szerint, amikor kiszállt, hallotta, hogy teljesen fel van pörögve a busz motorja. "A buszsofőr rémülten mondta, hogy nyomta a féket, nyomta a féket és nem állt meg a busz."

A taxisofőr nem sérült meg a balesetben, mindössze felment a vérnyomása.

Szilágyi Károly, a BKV szóvivője az MTI-nek elmondta: mind a hat gépkocsi tilosban parkolt a helyszínen.

Szilágyi Károly elmondta azt is, hogy az Ikarus 415-ös típusú autóbusz június 30-án volt a legutóbb műszaki szemlén, ahol megfelelt a követelményeknek. A busz kedden 0 óra 40 perckor volt fékmérésen, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által hitelesített fékpadon mérték a busz fékeinek hatását. Ezen a vizsgálaton sem volt probléma a fékekkel - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kormos Endre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást