Rosszul lett a koronatanú a Simpson-ügy tárgyalásán

Infostart
2008. szeptember 16. 21:15
Rosszul lett az áldozat O. J. Simpson egykori amerikaifutball-sztár rablási ügyének hétfői tárgyalásán.

Az 54 éves sportemléktárgy-kereskedőt, Bruce Fromogot tanúként hallgatták ki a Las Vegas-i tárgyaláson. A férfi - aki már átesett négy szívrohamon -, a mellkasára mutatott, és jelezte, hogy rosszul érzi magát.

A tárgyalást félbeszakították, és a rablási ügy áldozatához mentőst kellett hívni, de végül nem szállították kórházba. Bruce Fromog ügyvédje azt mondta, a férfi kedden visszatér a tárgyalásra, hogy tanúskodjon.

O. J. Simpsont azzal vádolják, hogy tavaly szeptemberben több társával betört egy Las Vegas-i szálloda egyik szobájába, ahol Bruce Fromog és egy másik sportemléktárgy-kereskedő lakott, és a tárgyak átadását követelte tőlük. Az egykori amerikaifutballista azt állította, több relikvia az övé volt, és csak az azokat akarta visszakapni - a sztár ügyvédje, Yale Galanter is erre alapozza a védekezést.

A volt sportolót a rablás mellett személyes szabadság korlátozásával, fegyveres támadással és emberrablással vádolják, de ezeket O. J. Simpson tagadta.

Bruce Fromog rosszulléte előtt annyit el tudott mondani a tárgyaláson, hogy egy számára ismeretlen vevővel szerveztek le egy találkozót, aki a relikviák iránt érdeklődött, amikor betörtek a szállodai szobába. Mivel ismerte O. J. Simpsont korábbról, így mindketten meglepődtek a váratlan találkozáskor.

"Azt kiabálta: hogyan adhattad el a dolgaimat. Azt hittem, jó srác vagy. Te elloptad a dolgaimat" - emlékezett vissza Bruce Fromog.

A tárgyaláson lejátszottak több, a vádlottak beszélgetéseiről készült hangfelvételt, és az egyiken az hallatszik, hogy Simpsonék megfenyegették a kereskedőket.

O. J. Simpson életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

Az egykori sztársportolónak nem ez az első bírósági ügye: korábban azzal vádolták, hogy ő ölte meg volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és annak barátját, Ronald Goldmant 1994 júniusában.

1995-ben a fekete bőrű sztárt felmentették; védői azt hangoztatták, hogy a Los Angeles-i rendőrséget a feketékkel szembeni előítéletek mozgatják.

Két évvel később ugyanakkor egy polgári perben kimondták, hogy az egykori amerikaifutballista tehető felelőssé felesége és annak barátja haláláért, ezért 33,5 milliós kártérítést kell fizetnie az áldozatok családjának.

Simpson az összeg nagy részét nem tudta törleszteni, többek között ezért adott ki egy könyvet If I Did It (Ha én tettem volna) címmel, amelyben arról ír, hogyan követte volna el a kettős gyilkosságot, ha ő lett volna a tettes. A könyv gyorsan bestseller lett, és a bevételből a Goldman-család is részesedik.