Apa lett a világ elsőként klónozott ebe

Infostart
2008. szeptember 5. 13:51
Utódai születtek a világ első, klónozással létrehozott kutyájának. Snuppy, az afgán agár mesterséges megtermékenyítés útján vált két - ugyancsak klónozott - nőstény kölykeinek apjává.

A világon először születtek kölykei klónozás útján létrehozott kutyáknak - jelentették be dél-koreai tudósok. Az apa Snuppy, a világ első klónozott ebe, amely mesterséges megtermékenyítés során vált két szuka utódainak felmenőjévé.

"A világon most születtek először klónozott szülőktől kutyakölykök" - mondta a Szöuli Nemzeti Egyetemen végzett kutatás vezetője, Li Bjung Csun.

A tíz, május 14-e és 18-a között világra jött kölyök közül egy elpusztult, a többi azonban teljesen egészséges. "Ez mutatja, hogy a klónozott kutyák valóban képesek a szaporodásra" - tette hozzá a kutató.

Li korábban arról számolt be, hogy csapatával a világon először klónoztak sikeresen farkasokat; hamarosan ezeket is megpróbálják szaporítani.

Snuppy, az afgán agár még Vu Szuk Hvang kísérletei során született, aki később azt állította, sikerrel klónozott emberi őssejteket. Akkoriban a tudóst nemzeti hősként tisztelték, később azonban kiderült: nincs bizonyíték arra, hogy ez valaha sikerült volna neki.

A férfit csalással, sikkasztással és más egyéb bűncselekményekkel vádolják, bíróság elé kell majd állnia.