Bármit leutánoz a tehetséges papagáj

Infostart
2008. augusztus 27. 08:00
Beethoven szimfóniáitól kezdve a Mission: Impossible főcímzenéjéig bármit képes utánozni Leonard, a jákópapagáj. A madár legutóbb a legendás brit sorozat, a Ki vagy, Doki? főgonoszainak kedvenc szavát tanulta meg.

Leonard nemcsak azért különleges, mert szinte bármilyen hangot, zajt vagy dallamot képes megtanulni és utánozni: gazdái, Maya és Ian Brandt szerint remekül időzíti megszólalásait is. A házaspárnak régiségkereskedése van; madaruk nem egy vevőt nevettetett már meg.

"Néhány dolgot mi tanítottunk neki, de sok mindent - például a dallamokat - egyedül tanulta meg; utánozza, amit hall. Sokat hallgatjuk a Radio 4-et: Leonard imádja a hírek előtt felhangzó sípolást" - mondta Maya Brandt.

A nyolcéves papagáj nemrégiben új hangot vett fel a repertoárjába: tökéletesen képes utánozni a Magyarországon is futó Ki vagy, Doki? című brit sorozat szereplői, a dalekek hangját.

A fura lények a sorozat főszereplője, a titokzatos Doktor legfőbb ellenségei. Senkire sincsenek tekintettel, ha az útjukban áll, ilyenkor "kiirtani" (exterminate) felkiáltással végeznek vele.

A géphangon előadott szóra Maya Brandt egyik unokaöccse tanította a tehetséges madarat, ám Leonard emellett eldúdolja a Red Red Wine-t, a YMCA-t vagy a Mission: Impossible főcímdalát is.

"Parancsra persze semmit sem hajlandó előadni. Ha azért jön valaki, hogy meghallgassa, mit tud, általában csak ücsörög és mélyen hallgat" - fűzte hozzá a gazdi.