Harry Potter alig tudja bekötni a cipőfűzőjét

Infostart
2008. augusztus 18. 07:30
A varázslótanoncot játszó Daniel Radcliffe bevallotta: kiskorában diagnosztizált mozgási rendellenessége miatt lett színész.

Diszpraxiában szenved Daniel Radcliffe - derült ki egy nemrég adott interjújából. A gyakori idegi rendellenesség következtében a Harry Pottert játszó színész enyhe mozgás- és beszédzavarokkal küzd, és bevallotta: emiatt nagyon rossz tanuló volt az iskolában.

A betegsége azonban csak iskolában jelentett neki hátrányt, színészként legfeljebb annyiban, hogy alig tudja bekötni a cipőfűzőjét, és nagyon ronda a kézírása.

Részben egyébként gyatra iskolai teljesítménye miatt vágott bele a színészetbe, amit eleinte édesanyja hevesen ellenzett.

Első jelentős sikerét akkor érte el, amikor 9 évesen megkapta a BBC által feldolgozott Charles Dickens-klasszikus, a Copperfield Dávid főszerepét. Ekkor anyja már látta, hogy fia a színészi pályán lehet sikeres.

Világsiker

Radcliffe 2000-ben, 12 évesen játszotta el először a varázslótanonc szerepét, és azóta 17 millió fontot sikerült összegyűjtenie.

A Harry Potter filmeken kívül Radcliffe címszerepet kapott Equus című darabban is, így színészi tehetségét a Broadwayn is bizonyíthatta.

Szakértők szerint a 19 éves színész szerencsés, hogy a betegség nem hátráltatja a színpadon és a filmvásznon. A diszpraxia ugyanis gyakran jár együtt súlyos beszéd-, mozgás- és viselkedészavarral. a betegeket sokszor érhetik kisebb-nagyobb balesetek, mivel nehezen tudják koordinálni mozgásukat.