Cukorbetegség: már háromnegyed óra séta is segíthet

Infostart
2008. július 29. 08:15
Naponta háromnegyed óra séta segíthet a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében - állítják a szakértők, akik szerint ennyi elég ahhoz, hogy a lábizmok több energiát égessenek, és így több cukrot tárolhassanak el.

A séta segít, hogy a test több cukrot tároljon és zsírt égessen el; ez néhány hét után enyhíti a cukorbetegség hatásait - állapították meg a Newcastle-i Egyetem munkatársai. A szakértők kutatásuk során olyan pácienseket vizsgáltak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, vagy középkorúként lettek diabéteszesek.

Nagy-Britanniában 2,3 milliónál is több ember cukorbeteg, 90 százalékuknak 2-es típusú diabétesze van, vagyis szervezetük nem állít elő megfelelő mennyiségű inzulint, vagy ha mégis, az nem elég hatásos.

Ha nem kezelik, a betegség érkárosodáshoz, szívproblémák kialakulásához, stroke-hoz, vagy végtagamputációhoz vezethet. Ezzel kapcsolatban a Magyar Diabétesz Társaság elnökhelyettese az InfoRádiónak nemrég elmondta: Magyarországon évente 3-4 ezer cukorbetegen hajtanak végre ilyen beavatkozást, ezek 85 százaléka elkerülhető lenne.

Zsír helyett cukor

A brit szakértők a 20 résztvevőt mágneses rezonanciavizsgálatnak vetették alá, így meg tudták állapítani, hogy az önkéntesek lábizmai milyen hatékonyan égették az energiát a nyolc hetes tesztidőszak előtt és után.

A kutatók arra kérték a pácienseket, hogy naponta 10 ezer lépésnél többet tegyenek meg - ez 4 ezerrel több, mint egy ember átlagos napi teljesítménye. A nyolc hét elteltével kiderült: a résztvevők 20 százalékkal több zsírt dolgoztak le, így a testük több cukrot tudott eltárolni.

A testben a legtöbb cukor az izmokban raktározódik el, ám, ha nem tudnak eleget felvenni, a vércukorszint megugrik, ami károsítja a vénákat, az artériákat és a különböző szerveket.