Harry Potter anyja a leggazdagabb híresség

Infostart
2008. július 24. 19:19
A Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling a leggazdagabb híresség a Forbes magazin listája szerint. A brit írónő az elmúlt egy évben 300 millió dollárt (45 milliárd forintot) keresett, ezzel maga mögé utasította a népszerű amerikai televízióst, Oprah Winfrey-t is.

J. K. Rowlingnak a varázslótanoncról szóló könyveiből eddig világszerte 375 millió darabot adtak el, míg a tavaly nyáron megjelent utolsó kötet 44 millió példányban fogyott el, vagyis ennek köszönhető a 43 éves, tanárból lett író hatalmas vagyona.

A második helyen álló Oprah Winfrey-nek sincs oka panaszra, hiszen tavaly 275 millió dollárral (41 milliárd forint) gyarapodott a talk-show háziasszony bankszámlája.

A Harry Potter-könyvek és -filmek nemcsak a szerzőnek, hanem a színészeknek is sok pénzt hoztak a konyhára. A főhőst alakító 19 éves Daniel Radcliffe 25 millió dollárt (3,7 milliárd forint) keresett tavaly, ezzel vezeti a tinédzsersztárok listáját a Hannah Montana-sorozat sztárjával, Miley Cyrusszal holtversenyben. A szintén a Harry Potter-filmekkel ismertté váló Emma Watson 5,5 millió (825 millió forint), míg Rupert Grint ötmillió dolláros (750 millió forint) "zsebpénzt" kapott az elmúlt évben.

A Forbes listájából az is kiderül, hogy Will Smith a legjobban kereső színész: tavaly 80 millió dollárt (12 milliárd forint) zsebelt be. Johnny Depp 72 millió, Eddie Murphy és Mike Myers pedig 55-55 millió dollárt kerestek.

A női színészeknél Cameron Diaz a listavezető 50 millió dollárral (7,4 milliárd forint) gazdagodott, Keira Knightley 32 millió, Jennifer Aniston pedig 27 millió dollár kapott alakításaiért és egyéb szerződéseiért.

A sportolók között a golfozó Tiger Woods zárta a legjobb mérleggel a tavalyi évet: 115 millió dollárt (17,2 milliárd forint) keresett. Emellett szinte elhanyagolható, hogy David Beckham a Los Angelesbe szerződésének és reklámszerződéseinek köszönhetően 50 millióval gyarapodott tavaly.

A hölgyeknél az orosz Marija Sarapova az első 26 milliós tavalyi bevétellel, megelőzve a szintén teniszező Williams-testvéreket, Venust és Serenát.