"A szado-mazochista orgia a magánélet része"

Infostart
2008. július 24. 20:24
Megnyerte a bulvárlap ellen indított perét Max Mosley autó- és motorsport vezető Londonban. A News of the World bulvárlap titkos felvételeket tett közzé egy orgiáról, amely azt sugallta, hogy Mosley náci szimpatizáns volt. A FIA főnöke úgy döntött, hogy a szexuális ízlését érintő kínos kérdések ellenére pert indít - és ezt most meg is nyerte, 60 ezer fontos kártérítéssel együtt.

Nagy-Britannia többmilliós közönséget vonzó, legolvasottabb lapja a vasárnapi News of the World, amely nemrég a következő szalagcímmel jelent meg "A Forma-1-es főnök beteges náci orgiája 5 örömlánnyal".

Mosley a 30-as évek brit fasiszta vezetőjének, Sir Oswald Mosleynak a fia, így szórakoztató vasárnapi olvasmánynak tűnt a film. A News of the World a köz számára fontos információnak tartotta, hogy beszámoljon a 68-éves üzletember készülő orgiájáról, és ezért lefizette az öt résztvevő prostituált egyikét, hogy rejtett kamerát vigyen be magával.

A felvételekből derült ki aztán, hogy szado-mazochista orgia idején a "szereplők" egy része rabruhát, más részük pedig uniformist viselt, és német szavak is elhangzottak. A lap ezek után publikálta a náci orgiáról szóló sztorit.

A csütörtöki döntés után Max Mosley nyilatkozatot adott ki, amelyben közölte: reméli, hogy az ítélet gátat vet a jövőben az újságírás eme "privát szférát sértő" és szennyes válfajának.

A bíró állást foglalt a náci szimpátia kérdésében is, és közölte: erre nem talált bizonyítékot, és Mosley nem túlzott, amikor azt mondta, hogy a cikk "tönkretette az életét". Mosley megjegyezte: a bulvárlap a náci vonallal akarta igazolni privátszférája megsértését. "Kitalálták a lehető legsértőbb címet, és nem konzultáltak velem előzetesen, nehogy jogi úton megakadályozzam a publikációt" - mondta.

Vita a sajtószabadságról és a híres emberek magánéletéről

Az ügy komoly vitát váltott ki Nagy-Britanniában a sajtószabadságról és a híres emberek magánéletének szentségéről. Érdekes módon azonban a fontos kérdés leggyakrabban a bulvárlapok tevékenysége kapcsán merül fel. Így például, hogy szabad volt-e publikálni Naomi Campell modellről azokat a képeket, amelyek egy elvonó intézetnél készültek, vagy egy terrorista szervezkedéssel vádolt imámról azokat a felvételek, amelyek azt mutatják, hogy szabadlábra helyezése után egy boltban vásárol.

Egyes publicisták attól tartanak, hogy ezek után tilos lesz a gyakran képmutatással vádolt nagy sztárokról lerántani a leplet.

A per során Mosley nem próbálta leplezni szexuális ízlését, és egyes kommentátorok megjegyezték: ez azt jelenti, hogy a prűdnek tartott brit társadalom már nem lepődik meg a zaftos történeten. Az eljárás során az is kiderült, hogy a News of the World főszerkesztőjét is egyszer titokban lefilmezték egy szerelmi légyott során.

Mosley közölte: a 60 ezer font kártérítést egy alapítvány javára utalja át.