Két keréken hódították meg Amerikát a hetvenes taták

InfoRádió / MTI
2008. július 19. 12:55
Hetvenévesen is lehet az ember kalandvágyó: ezt bizonyította be két amerikai jóbarát, kismotoron szelve át az Egyesült Államokat. Nem kevesebb mint 5500 kilométert tettek meg San Franciscótól New Yorkig.

A 71 éves New York-i nyugdíjas orvos, Buddy Rosenbaum és az egykori vállalatvezető, a 72 esztendős kaliforniai Bob Chase tíz évvel ezelőtt kezdte meg a nagy közös motoros túrákat. Bejárták a Himaláját, Patagóniát és az orosz sztyeppéket. Hazai útjukhoz azonban lecserélték a nagy, több mint ezer lóerős motorokat kis fogyasztású, háromkerekű scooterekre.

A páros a hét elején érkezett meg Manhattanbe. Előzőleg egy hónap alatt tették meg a Lincoln-utat, az Államok első transzkontinentális útját úgy, hogy mindössze 300 dollárt (kb. 44 ezer forintot) költöttek benzinre.

"Bob és én mindig is szenvedélyesen szerettünk motorozni, és bár ez egyre nehezebb lesz, nem akartuk, hogy legyőzzenek minket. Amikor az ember megöregszik, akkor is élhet szenvedélyeinek, semmi oka arra, hogy lemondjon róluk, csak meg kell találni hozzá a megfelelő kreatív módot" - mondta Rosenbaum a megérkezés után.

Chase elárulta, hogy fontos küldetésük is volt. "Mondhatnánk, egy 5500 kilométeres múzeumról van szó, amely eltűnőben van, és amelyet meg kell őrizni. Sajnos kevesen tudnak róla és keveseket érdekel fennmaradása."

Pedig az úton valóságos csodákat láttak, például az Ohio állambeli Newell acél függőhidat, amelyet több mint 100 évvel ezelőtt építettek, vagy egy 1933-ban szecessziós stílusban épült benzinkutat, amelyet az egykori tulajdonos fia ma is üzemeltet.

Buddy és Bob az 1990-es évek elején Patagóniában barátkoztak össze: mindketten Santiago de Chiléből utaztak motoron a Tűzföldre. Rosenbaum minden újabb kaland előtt ismét elolvassa Jack Kerouac Úton című regényét, hogy "megfelelő lelkiállapotba" kerüljön, és úgy véli, hogy hazájának meg kell tanulnia, miként lehet megőrizni szépségeit.

"Az Egyesült Államok túlságosan hamar feladja azt, ami régi, hogy valami újjal helyettesítse. Pedig meg kellene őriznünk mindent, ami régi, nemcsak kegyeletből, hanem szépsége miatt is" - vallja a nyugalmazott orvos.