Olimpia: eltakarították az algát, készülhetnek a vitorlázók - képek

Infostart
2008. július 16. 08:31
Sikerült megtisztítani az olimpiai vitorlásversenyek helyszínét a területet elborító algától. A csingatói öblöt most hálórendszerrel próbálják megóvni az újbóli szennyeződéstől.

Bő egy héttel ezelőtt a magyar versenyzők szerint még versenyzésre alkalmatlan volt a pekingi ötkarikás játékok vitorlásversenyeinek helyszíne, a Sárga-tenger partján fekvő Csingtao kikötőjét ugyanis vastagon borította az alga.

A szervezők a katonaságot is bevetették a terület megtisztítására: több ezer ember puszta kézzel és gépekkel próbálta eltakarítani a vízfelületet borító, több mint félmillió tonnányi moszatot.

A területen van még munka, kisebb algaszigetek továbbra is lebegnek a vízen, ám úgy tűnik, a természet elleni harcot ezúttal sikerült megnyerni. Az ötkarikás játékok résztvevői csak mostantól kezdhetik meg az edzést a vízen, eddig vergődés volt a gyakorlás.

A rendezők most hálót vontak a versenyek helyszíne köré, így próbálva megakadályozni, hogy a lebegő moszatok a partra sodródjanak. Ez a megoldás ugyanakkor csak a vitorlásversenyek megrendezésére kijelölt partszakaszt védi, a tengerpart többi részét és a part menti vizet továbbra is sűrű zöld algaréteg borítja.

Kína szerint a jelenség ritkán ugyan, de megfigyelhető, a természetvédők azonban azt állítják: az algák ilyen mértékű elszaporodásának oka a környezetszennyezés.