A nyulak után az emberek ellen fordulhat a sorozatgyilkos

Infostart
2008. július 10. 11:44
Abban, aki állatokat kínoz, csonkít meg, ott van a hajlam, hogy az emberek ellen forduljon? A kérdés annak kapcsán vetődött fel, hogy Németországban hónapok óta házikedvencként tartott nyulakat gyilkol egy ismeretlen: az állatok vérég összegyűjti, fejüket pedig magával viszi.

Óriási a veszélye annak, hogy a nyulakat gyilkoló ismeretlen az emberek ellen fordul - állítja Christian Lüdke német kriminológus, a sorozatgyilkosságok szakértője.

Doktor Lüdke szerint a nyuszik gyilkosa egy 25 és 45 év közötti férfi, aki súlyos viselkedési zavarokkal küzd. "Magával viszi a nyulak fejét, hogy hosszabb ideig érezhesse a gyilkolás örömét. Élvezi a mészárlást, azt, hogy hatalma van élet és halál felett" - magyarázta a szakértő.

Az Egyesült Államokban végzett kutatások is megerősítik ezt a véleményt. Kathleen Quinn pszichológus, a családon belüli erőszak szakértője szerint az állatokkal szembeni kegyetlenkedés a gyermekkorban olyan vonás, ami sok sorozatgyilkost összeköt.

"Az állatokkal való kegyetlen bánásmód, amely már 6 éves kortól megmutatkozhat, az egyik legkorábbi és legmegbízhatóbb jele annak, hogy az illető idősebb korában is erőszakosan viselkedik majd" - magyarázta Kathleen Quinn.

Három figyelmeztető előjel


Egy, az 1960-as években végzett kutatás kimutatta, hogy a jövőbeni erőszakos cselekedeteket három dolog jelzi előre: a gyújtogatás, az ágyba vizelés 5 éves kor után is, valamint az állatkínzás. Ha mindhárom megfigyelhető egy gyereknél, aki ráadásul alkoholista apa mellett nő fel, még nagyobb a veszély.

Későbbi kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy ez akkor igaz, ha a gyerek értékes, becses állatokat, például házi kedvencként tartott kutyákat, nem pedig rágcsálókat kínoz.

"Az erőszakos környezetben felnövő gyerekek több szeretetet és hűséget várnak kedvenceiktől, mint más kicsik. És mégis, az ilyen családok által tartott állatok ritkán élnek tovább két évnél: megölik őket, vagy elpusztulnak az elhanyagoltság miatt, esetleg elszöknek a kínzás elől" - mondta Kathleen Quinn.

Ennek hatása, hogy a kisgyermeknek újra és újra át kell élnie, hogy amint megszeret egy állatot, el is veszti azt. Egy New Jersey-ben végzett kutatás kimutatta, hogy a háziállatokat a fizikai erőszakot alkalmazó családokban éppen úgy büntetik, mint az egyes családtagokat.