Szadomazo parti - náci egyenruhák nélkül?

Infostart
2008. július 8. 06:30
Ugyan részt vett egy német börtönt "színre vivő" szadomazo partin a Nemzetközi Automobil Szövetség, a FIA elnöke, azonban a bíróság előtt kijelentése szerint senki nem viselt azon náci egyenruhát. Max Mosley, a brit fasiszta mozgalom vezetőjének, Hitler barátjának 68 éves fiát bizalmi szavazással is megerősítették pozíciójában.

Azzal vádolta meg Max Mosley-t, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökét márciusban a londoni News of the World című lap, hogy náci jelmezekben játszott szexuális szerepjátékot több prostituálttal.

A 68 éves elnök találkájáról még egy rejtett kamerával fölvett videót is közzé tettek az újság honlapján. Max Mosley-t többen is lemondásra szólították fel a Forma-1-et is felügyelő szervezet vezetéséről.

Június végén azonban bizalmi szavazással megerősítették posztján az elnököt, aki így negyedik ciklusa mandátumának lejártáig, 2009 októberéig hivatalában maradhat.

A brit közvélemény azért is viseltet különös érzékenységgel az ügy iránt, mert Max Mosley az egykori brit fasiszta mozgalom vezetőjének, Hitler barátjának, Oswald Mosley-nak a fia.

Az elnök ügyvédje, James Price azt nyilatkozta: ezen a tárgyaláson nincs helye az Oswald Mosley szerepéről szóló vitának. Az apa bűnét nem kérhetjük számon a fián - tette hozzá.

Egész életemben üldöz a szüleim emléke, az utolsó dolog, amit szeretnék, hogy még szexuális életem kapcsán is erre emlékeztessenek - mondta Max Mosley. Hétfői tárgyalásán azt is kijelentette: Nem sok kevéssé erotikus dolgot tudok elképzelni, mint a náci szerepjátékot. Azt azonban elismerte, hogy szadomazo "időtöltésben" vett részt.

Az ügyvéd szerint a lap az olvasók szórakoztatása érdekében megszegte Max Mosley személyiségi jogait. A lap szerint ugyanakkor olvasóinak joga van tudni, mivel múlatja idejét egy közszereplő.

Mosley a tárgyaláson elmondta: 5000 dollárt fizetett a partiért, amin ugyan egy német börtönt "vittek színre", de náci egyenruhák nélkül. Még csak utalás sem volt ilyesmire - jelentette ki.

Max Mosley és ügyvédje kemény büntetést kért a lapra, hogy annak elmenjen a kedve a hasonló történetek közzétételétől. Tom Crone, a News of the World jogásza viszont úgy vélekedik: az eset rámutat arra, hogy a személyiségi jogok túlságos védelme következtében a hatalom birtokosai elhallgathatnak fontos információkat, és korlátozhatják a szabad véleménynyilvánítás szabadságát.