Szeretné, ha csak ezer forint lenne a rezsije havonta?

Infostart
2008. július 4. 22:00
Környezetbarát otthonának energiaszükséglete szinte minimális, így a brit Gay Cossins havonta legfeljebb ezer forintnak megfelelő összeget fizet ki a számlákra. Az egykori tanárnő a spórolás nagymestere.

Nappalijában - amely egyben konyhaként is funkcionál - egy fáskályha áll, a padlásteret gyapjúval, míg a padlót hungarocellel szigetelte Gay Cossins. A 64 éves brit nő ezáltal rengeteget spórol az energián: lakásának rezsiköltsége havonta 700 forint.

Az asszony nyugdíja havonta 120 ezer forint körül alakul, mégis tudott annyit spórolni, hogy kertjében félmilliónál is többért felépíttessen egy medencét, amelyet esővízzel töltött fel, és környezetbarát anyagokkal tart tisztán.

Gay Cossins saját számításai szerint évente kétezer fontot, azaz közel 600 ezer forintot takarít meg azzal, hogy apró lakásának rezsijét ügyes ötletekkel minimálisra csökkentette.

"A fáskályha a nappaliban befűti az egész lakást, ráadásul azon is főzök. A padlás szigeteléséhez gyapjút, a betonpadlóéhoz pedig hungarocellt használtam" - magyarázta trükkjeit a fiatalos nagymama, akinek konyhakertje is van, így zöldségekre sem költ.

"A háború után nőttem fel, amikor az embereknek mindent be kellett osztaniuk. Ez az, amit most is csinálok: azokat a képességeimet használom, amiket gyerekként az anyámtól lestem el" - mondta Gay Cossins, aki a heti bevásárláson háromezer forintnál többet nem szokott a helyi boltban hagyni.