Különleges hajónapló került elő a trafalgari ütközetről

Infostart
2008. július 3. 20:30
A trafalgari csatát leíró hajónapló került elő Nagy-Britanniában. A jegyzetet, amelyet az ütközetben résztvevő egyik hajó kapitánya vetett papírra, hamarosan elárverezik.

A dokumentum éppen kétszáz évvel a trafalgari ütközet után került elő. A hajónapló lapja minden bizonnyal egy azon jegyzetek alapján készült átirat, amelyeket a brit flotta első hajója, a HMS Belleisle kapitánya, William Hargood vetett papírra.

"A napfénynél láttuk az ellenség flottáját 9 mérföldre észak felé, amely 33 hajóból állt, köztük 5 fregatt és 2 szlúp" - írta a kapitány.

"Reggel 6: válaszoltunk a csatára hívó általános jelzésre, amely minden hajót az ellenség megtámadására szólított" - folytatta William Hargood.

A hajónapló szerzője említést tett a brit flotta parancsnoka híres jelzéséről is: "Válaszoltunk Lord Nelson általános jelzésére, miszerint Anglia elvárja, hogy minden férfi tegye a dolgát".

A mindkét oldalán teleírt, A3-as méretű papírlapot egy közép-angliai családtól került szakértőkhöz, akik megállapították, hogy valóban valamivel az 1805. október 21-i csata után íródott. A dokumentumot még ebben a hónapban elárverezik.

"Ez a lelet a történelem egy rendkívül érdekes és romantikus darabja. Arról a napról szól, amelynek során Lord Nelson halálos sebet kapott délután fél ötkor a HMS Victory fedélzetén" - mondta az aukciót szervező cég munkatársa, Charles Hanson.

A Trafalgar-foktól nyugatra zajló ütközetben a brit királyi flotta 27 hajója vívott meg az egyesített francia és spanyol flotta 33 hajójával. Ez volt a napóleoni háborúk legjelentősebb tengeri csatája. A brit győzelem látványosan megerősítette azt a tengeri egyeduralmat, amelyet Nagy-Britannia a 18. század során vívott ki magának.

A britek 450 embert vesztettek, ám egyetlen hajójuk sem süllyedt el, míg az ellenfélnek 22 hajója veszett hullámsírba, és 7 ezer embert kellett eltemetnie.