Ne csodálkozzon, ha ma nincs kedve dolgozni

Infostart
2008. július 2. 10:20
Nem csoda, ha szerda reggel nehezebben kászálódik ki az ágyból, mint máskor: tudományos kutatás is bizonyítja, hogy ez a hét legdepresszívebb napja.

A hagyomány szerint hétfőn a legrosszabb az emberek kedve, pszichológusok szerint azonban legjobban a szerda tesz próbára minket. Azért éppen ez a nap a legpocsékabb, mert az előző és a következő hétvégétől is messze van, és ilyenkor temeti maga alá a munka a legtöbbeket.

A Sydney-i Egyetem kutatói kétszáz embert kérdeztek meg, mit gondolnak, milyen a hangulatuk a hét egyes napjain. A legtöbben azt válaszolták, hogy hétfő reggel és este vannak leginkább maguk alatt, aztán napról napra jobb lesz a kedvük, péntek és szombat reggel és este pedig nagyszerűen érzik magukat.

Azt is megkérdezték tőlük, miért épp a péntek és a szombat a kedvencük, mire azt válaszolták: mert ilyenkor maguk dönthetik el, hogyan töltsék az idejüket.

Illúzió

A kutatók rajtuk kívül további 350 embert vontak be a kutatásba, akiket arra kértek, írják le, hogyan érzik magukat nap mint nap, és azt találták: a résztvevők hangulata egész héten nagyjából egyforma volt. A hétfők tehát nem olyan depresszívek, a péntekek és a szombatok pedig nem annyira izgalmasak, mint gondoljuk.

A kutatás vezetője, Charles Areni szerint a hét napjaihoz kötődő sztereotípiák abból a hiedelemből erednek, hogy egyre jobb a kedvünk, minél közelebb van a hétvége, amikor maguk dönthetnek arról, mit csinálnak, és nem a pénzért kell dolgozniuk.

A valóságban azonban a hétvégén sem vagyunk vidámabbak, mivel általában ez is munkával telik, amelybe sok energiák kell fektetni - tette hozzá a professzor.