Shakespeare keresztneve Walter, Svédország fővárosa Helsinki

Infostart
2008. június 30. 21:15
Siralmas eredménnyel zárult az az internetes teszt, amit 7 és 11 év közötti gyerekeknek szántak, de felnőttekkel töltették ki Nagy-Britanniában: mindössze 5 százalékuk válaszolt helyesen mind a tíz kérdésre.

Több mint 2000 felnőtt válaszolt egy internetes oldalra feltett tíz kérdésre, amiket összeállítói szerint a 7 és 11 év közötti gyerekek tudásához szabtak. Ennek ellenére a tesztet kitöltők mindössze 5 százaléka válaszolt minden kérdésre helyesen, 3 százalékuknak pedig egy hibapontjuk lett.

Az átlageredmény szerint a válaszadók tíz kérdésből hatra adtak jó választ. Nagy-Britannia délkeleti és délnyugati részén az átlag 7, míg északnyugaton 3 pont volt.

A felnőttek többsége nem tudta, hogy a heptagonnak 7 oldala van, és hogy mi Svédország fővárosa: sokan Göteborgot és Helsinkit jelölték válasznak. De gondot jelentettek a második világháborús évszámok is, és többen arra sem tudtak jól válaszolni, hogy melyik bolygó kering a legközelebb a Naphoz.

A válaszadók 12 százaléka szerint Shakespeare keresztneve Walter, és sokan úgy vélik: a 2 négyzete az 24.

A tesztet összeállítók szerint a lesújtó eredmények jól mutatják, hogy a brit oktatási rendszer mennyire nem képes fontos tudással ellátni az iskolásokat.