Tudja, mi Barack Obama kedvenc száma?

Infostart
2008. június 26. 21:00
A klasszikusoktól a rapig mindenféle zene megtalálható Barack Obama amerikai elnökjelölt mp3-lejátszóján. A demokrata politikus kedvence egy Bob Dylan-dal.

Egy klasszikus protest song, azaz tiltakozási dal Barack Obama kedvenc száma. A demokrata elnökjelölt a Rolling Stone magazinnak adott interjújában elárulta: szerinte Bob Dylan dalának szövege politikai szónoklatnak is megfelelne.

A Maggie's Farm című dalt 1965-ben vette fel Dylan: a zenész ezzel a számmal nyilvánította ki függetlenségét a folk mozgalomtól. A szöveg egyértelművé teszi, hogyan érezte magát a szerző: magát parasztként, míg a szcénát elnyomóként írta le.

"Ha reggel felkelek, összekulcsolom a kezem és esőért imádkozom, a fejem tele van ötletekkel, amelyek megőrjítenek" - áll a dalban.

Barack Obama nemcsak Dylanért, hanem Stevie Wonderért is rajong, de szívesen hallgatja Bruce Springsteen, Sheryl Crow vagy Jay-Z számait is.

A republikánus elnökjelölt, John McCain korábban arról beszélt: különösen kedveli a rythm and blues-sztárt, Ushert, akinek dalait lánya mutatta meg neki.

A 71 éves politikus hozzátette: miután a vietnami háború idején öt évig tartottak fogva az ázsiai országban, zenei műveltsége nem terjed tovább, csak a fogságát megelőző dalokat ismeri igazán.