Megúszhatja az életfogytiglant az amstetteni rém

Infostart
2008. június 24. 10:56
Lehetséges, hogy Josef Fritzlnek a bíróság előtt nem kell majd felelnie, amiért egyik fia, akit saját lánya szült neki, meghalt a fogságban. A férfi állítólag a kazánban égette el a csecsemő holttestét.

Orvosai szerint rosszabbodott Elisabeth Fritzl állapota, így lehetséges, hogy nem tud tanúskodni apja, az őt 18 éven át egy pincében fogva tartó Josef Fritzl ellen. A 42 éves nő a jövő hónapban tett volna vallomást, az őt kezelő pszichiáterek szerint azonban nincs elég jól ahhoz, hogy beszámoljon a vele történtekről.

Lehetséges tehát, hogy az apja így megússza az életfogytilgali börtönbüntetést: a 73 éves férfira biztosan a legsúlyosabb büntetést rónák ki, ha a lánya - aki az évek során hét gyermeket szült neki - elmondhatná, hogy az egyik kisfiú, Michael holttestét, aki napokkal világra jövetele után meghalt, apja a ház kazánjában égette el.

Elisabeth Fritzl korábban ragaszkodott ahhoz, hogy mielőbb tanúskodjon az apja ellen. Már azt is megszervezték, hogy a nő videóvonalon tehessen vallomást: így nem kellett volna megjelennie a bíróságon, és az apja szemébe néznie.

Az eljárást most felfüggesztették, az ügyészek azonban minél hamarabb szeretnél összeállítani a vádiratot, hogy a téli hónapokban megkezdődhessen Josef Fritzl ügyének tárgyalása. A jelen állás szerint az idős férfi 15 évet kaphat erőszakért és vérfertőzésért.

A nyomozók az ügyben már száznál is több tanút hallgattak ki, Fritzl Elisabethtől született gyerekeit azonban még nem kérdezték meg a történtekről. Valószínű, hogy vallomásuk a pince mélyén töltött évekről nem is lesz döntő.