A szerető vallomása oldja meg a 25 éves rejtélyt

Infostart
2008. június 24. 10:50
Megölték, és egy betonkeverőbe dobták a Vatikán egyik munkatársának lányát. A 25 évvel ezelőtti gyilkossági ügyet most nyitotta újra az olasz rendőrség, mert információkat kaptak egykori szemtanúktól.

Emanuela Orlandi 25 éve, 1983 júniusában tűnt el, de akkor nem sikerült kideríteni, mi történt a vatikáni alkalmazott lányával. Most viszont megnyitották az aktákat, jelentkezett ugyanis a leghírhedtebb római alvilági banda, a Banda della Magliana egykori főnökének volt szeretője.

Az asszony vallomása szerint a banda rabolta el a lányt, mert rá akarta bírni az olasz kormányt a II. János Pál pápa ellen merényletet megkísérelő Mehmet Ali Agca szabadon bocsátására. A török két évvel korábban lőtt rá a Szent Péter téren a katolikus egyházfőre.

A nyomozók már annak idején is sejtették, hogy a 15 éves korában eltűnt lányt a Magliana banda átadta a hírhedt török szélsőjobboldali Szürke Farkasok terrorszervezetnek, amelyhez Agca is tartozott.

E feltételezés hívei úgy vélték, hogy Orlandit nem ölték meg; átvette elrablói elveit, muszlimmá vált, és ma is él Törökországban vagy Párizsban.

Az újonnan jelentkezett szemtanú azonban mást állít. Az asszony, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy a banda egykori főnökének, Enrico De Perisnek volt a szeretője, a rendőröknek azt vallotta, hogy a gengszterek megölték a kislányt.

Két zsák - két halott


A gyilkosság után a holttestet zsákba rakták, majd beledobták egy betonkeverő gépbe Róma közelében.

Az asszony azt mesélte, hogy éppen együtt vacsorázott De Pedisszel, amikor a bandavezér sofőrje megjelent, az autó csomagtartójában két nagy zsákkal. "Azt mondta, meghozta Emanuela Orlandi holttesttét. Azt nem láttam, mi van a zsákban, mert az autóban ültem, de azt tudom, mi volt De Pedris véleménye: mindig megszabadult a bizonyítékoktól. Õ mondta, hogy a két zsákot, bennük két hullával, a betonkeverőbe dobtak" - hangzott a vallomás.

Az asszony úgy véli, hogy a másik holttest a 11 éves Domenico Nicitráé, a rivális banda főnökének fiáé volt. A Corriere della Sera című olasz napilap szerint azonban Domenico és a nagybátyja, Francesco sokkal később, 1993 júniusában tűnt el.

A kislány a fuvolaleckéről nem ment haza; azt mondta a nővérének, hogy egy kozmetikai cég képviselőjével találkozik, aki nyári munkát ajánlott neki. A családot később többen is felhívták - egy erős római, illetve egy egyértelműen amerikai akcentussal beszélő férfi. Minden alkalommal Agca szabadon bocsátását követelték a kislányért cserébe.