A durva dadus miatt halt meg az egyéves kisfiú

Infostart
2008. június 24. 21:00
Olyan erősen rázta meg a gondjaira bízott háromhónapos gyereket egy dadus, hogy a kicsi agysérüléseket szenvedett, és hónapok múlva meghalt. A dajka emberölés vádjával állt a bíróság elé.

A kis Isaac Rowlinson születése óta problémás baba volt: nem tudta magában tartani az ételt, ami nagyon megviselte az édesanyját. Egyetlen orvos sem tudta megállapítani, pontosan mi is a gyerek baja, így az aggódó szülők úgy döntöttek, dadát fogadnak a kisfiú mellé, hogy valaki mindig legyen vele.

A család Linda Wise-t alkalmazta, a nő ott élt velük, és akkor is ő maradt a picivel, ha a szülők elutaztak. Utólag aztán kiderült: Rowlinsonék, a lancashire-i rendőrség munkatársai nem döntöttek bölcsen; nyaralásukra nem vitték magukkal Isaacot, aztán egyszer csak kaptak egy telefonhívást: a gyerek kórházba került.

Ez már a második alkalom volt, hogy Linda Wise beköltözése óta a gyereket kórházba kellett vinni. A nő még csak egy hete vigyázott a kicsire, amikor az megbetegedett, és, bár több orvos is megvizsgálta, egyik sem találta a probléma okát. A szakértők szerint lehetséges, hogy a kicsinek már ekkor is agysérülése volt, ám ezt nem vették észre a doktorok.

Isaac alig két héttel később, 2006. szeptember 3-án ismét a Prestoni Királyi Kórházba került. A szülőket azzal hívták fel, hogy a kicsinek felment a láza, később azonban kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj: a gyerek kómába esett, agyvérzést állapítottak meg nála, sőt, az orvosok egy gyanús zúzódást is találtak a füle mögött.

Bár a kisfiú ezt még túlélte, tíz hónappal később, tavaly júliusban végzetes epilepsziás rohama volt az agysérülés következtében, amit valószínűleg az okozott, hogy Linda Wise többször, erőteljesen megrázta a 13 hónapos gyereket.

A dadát már 2006 őszén kihallgatta a rendőrség, a nő vallomása azonban nem egyezett azzal a történettel, amelyet a mentőknek, a gyerek orvosainak és az édesanyának mesélt. Wise, aki emberölés vádjával áll a bíróság előtt, tagadja bűnösségét.