Szeretőt tartott, börtön vár a csendőrre

Infostart
2008. június 18. 09:25
Szégyent hozott a testületre, így négy hónapra lecsuknak egy olasz csendőrt, aki azzal ártott a csendőrség jó hírének, hogy szeretőt tartott, és ez ráadásul ki is derült.

Helybenhagyta az olasz legfelsőbb bíróság azt a korábbi ítéletet, amelynek értelmében négy hónapra börtönbe kell vonulnia egy olasz csendőrnek.

A férfi bűne, hogy szeretőt tartott, ami kiderült, ezzel pedig szégyent hozott az Arma dei Carabinierire, azaz a csendőrségre. Ráadásul, amikor felettese felszólította, hogy hagyja el az egyébként ugyancsak házas nőt, azzal fenyegetőzött, hogy hozzávág egy asztalt.

A testület döntésében kimondta: a csendőröknek mindig "példamutatóan kell viselkedniük", és "nem szabad rontaniuk a fegyveres erők hitelét házasságon kívüli kapcsolatok fenntartásával".

A Carabinieri évszázados hagyományra visszatekintő szervezet, 1815-ben, I. Viktor Emmanuel szárd-piemonti király uralkodása alatt jött létre, tagjai jelentős szerepet játszottak az olasz egység kialakulásában is. A szervezet mottója "Nei Secoli Fedele", vagyis "Hűség az évszázadokon át", ám leggyakrabban "Mindig hűségesen"-nek fordítják.

Alárendeltsége kettős, szervezeti ügyekben a Védelmi Minisztériumnak, szolgálati ügyekben a Belügyminisztériumnak van alárendelve. A szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő mellett negyedik fegyvernemnek is szokás nevezni, tagjai több fegyveres konfliktusban vesznek részt, Koszovóban, Afganisztánban és Irakban békefenntartóként szolgáltak.