A meleg pár 55 év után mond igent egymásnak

Infostart
2008. június 17. 06:30
Phyllis Lyon és Del Martin akkor szeretett egymásba, amikor a homoszexuálisokat letartóztatással fenyegették, kirúgták állásaikból, és elektrosokkos kezelésre küldték őket.

Hétfőn, miután több mint fél évszázaddal ezelőtt egymásba szerettek, Lyon és Martin azt tervezi, hogy az elsők között házasodnak össze Kaliforniában, ahol az azonos neműek már legálisan összeköthetik életüket.

San Francisco polgármestere különös figyelemmel tekint az eseményre, amit a városházán fognak tartani 50 vendég előtt. A 87 éves Martint és a 84 éves Lyont a melegjogi mozgalmak úttörőinek tartanak San Franciscóban, ahol 1955-ben részt vettek egy melegklub létrehozásában.

2004 februárjában, amikor a városban a kaliforniai törvényekkel ellenszegülve engedélyezték a házasságot az azonos neműek között is, a két férfi már igent mondott egymásnak: titokban besurrantak a városházára, ahol rajtuk kívül a város vezetéséből néhányan, illetve még pár barát volt jelen, és kimondták az igent.

A "ceremónia" után kettesben megebédeltek egy étteremben, aztán hazamentek és tévét néztek.

Miután a kaliforniai legfelsőbb bíróság is májusban engedélyezte az azonos neműek házasságát, a két idős férfi úgy döntött: megismétlik a 4 évvel ezelőtti egymásnak tett fogadalmukat.

A pár, aki ugyanabban a San Franciscói házban élnek, amit 1956-ban vásároltak, most sem szeretne túl nagy felhajtást, már csak azért sem, mert Martin csak tolószékkel tud közlekedni.