Hamarosan megnyílik a Hotel Alcatraz

Infostart
2008. június 16. 08:55
Maximális biztonság, tengerre néző szobák - ezt ígérte a "Hotel Alcatraz" néhány évtizeddel ezelőtt, igaz, akkor még csak viccből. Idővel azonban nem az álmok, hanem a viccek válnak valóra.

Évtizedekkel ezelőtt még nagy csapást jelentett a sziget lakójának lenni, sokan nem kevés pénzt fizettek volna azért, hogy kikerüljenek az Alcatrazból. Mára azonban sokat változott a világ: a sziget üzemeltetői abból akarnak hasznot húzni, hogy megnyitják az egykori börtön szobáit a látogatók előtt.

A tervek szerint a jövőben már nemcsak múzeumként látogatható a világ egykor legbiztonságosabbnak tartott börtöne, hanem hotelként is működik majd.

A San Francisco öbölben lévő szigetet jelenleg az Egyesült Államok Nemzeti Park Szolgálata gondozza. Jelenleg évente nagyjából 1,4 millió ember látogat el turistakén a kormoránok lakta, 9 hektáros szigetre. Sokan közülük valószínűleg szívesen töltenék az éjszakájukat is az egykor börtönként szolgáló épületek valamelyikében.

Az 1861-ben katonai börtönnek készülő építményt 1933 és 1963 között működött szövetségi börtönként. Olyan "nagyágyúk" lakták, mint Al Capone, George "Machine Gun" Kelly vagy az Alcatraz madarászának nevezett Robert Stroud.

Segítettek a cápák

A majd harmincéves működése alatt a börtönben tizennégy szökési kíséreltet regisztráltak, ezekben összesen 36-an vettek részt. Közülük 23-at elfogtak, 6-ot lelőttek, 2 pedig megfulladt. 5 rab sorsa ismeretlen, valószínűleg ők is a tengerben veszítették életüket. Hivatalosan ketten értek partot - egyikük úszva, másikuk egy hajón -, őket azonban a parton elfogták.

A legenda szerint azért is lehetetlen volt megszökni a börtönből, mert a Sziklának is nevezett szigetet körülvevő öböl tele volt cápával. Közepes méretű, dögevő cápák ugyan élnek itt, ezek azonban az emberre nem veszélyesek.

A börtönben összesen 1545 rab élt, átlagosan nyolc évet. Közülük 5 lett öngyilkos, 8 embert társaik öltek meg.

A rettegett börtön kilenc film alkotóit ihlette meg, ezek közül leghíresebbek a Szökés az Alcatrazból, Clint Eastwooddal, valamint A szikla című film, Nicolas Cage főszereplésével.