Nem veheti feleségül, mert 75 évvel idősebb a lánynál

Infostart
2008. június 15. 08:31
Az egyiptomi hatóságok megtiltották egy 92 éves férfinak, hogy feleségül vegyen egy 17 éves lányt. Az igazságügyi minisztérium egy olyan jogszabályra hivatkozva nem engedélyezte a frigyet, amely szerint a házasulandók között legfeljebb 25 év lehet a korkülönbség.

A törvényt, amely tiltja, hogy nagyon idős férfiak fiatal lányokat vegyenek feleségül, még az Öböl-menti államok gazdasági felfutásának idején hozták meg Egyiptomban.

Azért volt szükség a jogszabályra, mert akkoriban az olajexport miatt egyre gazdagabbá váló államok éltes korú férfijai az Egyiptom vidéki területein, szegény sorban élő lányokra vetettek szemet.

A most készülő frigy részleteiről, az idős férfiról és a leányzóról nem sokat tudni, mindössze annyi biztos, hogy a reménybeli férj az egyik Öböl-menti államból való.

Az egyiptomi hatóságok csak nagy ritkán engedélyeznek olyan frigyet, amelyben a házasulandók közti korkülönbség 25 esztendőnél nagyobb. Ennek feltétele, hogy a férj letétbe helyezzen egy nagyobb summát az Egyiptomi Nemzeti Bankban.

Az al-Ahbár című lap szerint tavaly 173 ilyen házasság köttetett: a külföldi férjeknek a ceremónia előtt 13 millió forintnak megfelelő összeget kellett bankba tenniük, és átvilágították őket.