Homoszexuális lelkészek házasodtak össze Londonban

Infostart
2008. június 15. 12:47
Házasságot kötött két homoszexuális anglikán lelkész egy londoni templomban. Bár a ceremónia után hivatalosan nem lettek házastársak, az egyház hagyománykövető tagjait megdöbbentette az eset.

A két lelkész, Peter Cowell és David Lord a múlt hónapban mondta ki a boldogító igent a londoni Szent Bertalan Nagytemplomban.

A két férfi évek óta élt együtt, mielőtt esküvőre adta volna a fejét: a pár több száz meghívott előtt tett életre szóló esküt és cserélt gyűrűt a brit főváros egyik legrégebbi templomában.

A ceremónia az anglikán hagyományok szerint zajlott, és bár a férfiak nem lettek házastársak, az egyház sok tagját megbotránkoztatták a történtek; szerintük az ilyesmi istenkáromlás.

Az anglikán egyház képviselői megosztottak a homoszexualitás kérdésében: a konzervatívok szerint már az esküvői szertartás szövegéből is kiderül, hogy az egy férfi és egy nő kapcsolatát szentesíti.

"A vezetés megpróbálta letagadni, hogy megtörtént, de most kiderült az igazság. Ha nem térünk vissza a hagyományos tanításokhoz, az anglikán egyház iránti tisztelet meggyengül majd" - mondta az eset kapcsán az ugandai érsek, Henry Orombi.

Az egyház liberális képviselői szerint ugyanakkor itt lenne az ideje a bibliai szövegek újraértelmezésének és a mai kor gyakorlatához igazításának.

Az anglikán egyház szabályzata szerint a homoszexuális lelkészek élhetnek civil kapcsolatban, amíg megtartják a cölibátust.