Játszottak az esküdtek, újra kell tárgyalni az ügyet

Infostart
2008. június 11. 21:45
Félbe kellett szakítani egy bírósági tárgyalást Ausztráliában, mivel néhány esküdt sudokut játszott, miközben a tanúk és a vádlottak vallomást tettek.

Kénytelen volt megszakítani egy tárgyalást az egyik sydney-i bíróság bírája, Peter Zahra, mivel az ügyben döntést hozó esküdtek közül öten sudokut játszottak.

A két, drogügyletek bonyolításával vádolt férfi ellen négy hónapja folyt bírósági eljárás, ez idő alatt 66 alkalommal jelentek meg az esküdtszék előtt, ami körülbelül egymillió ausztrál dollárjába (több mint 151 millió forint ) került az ausztrál adófizetőknek.

Miután az esküdteket lefülelték, vezetőjük beismerte, hogy négyük-ötük a tárgyalás során különböző játékokat, főleg sudokut játszottak.

"Lefoglalja a gondolataimat, és segít jobban figyelni. A bizonyítási eljárás elhúzódott, csak nehezen tudtam odafigyelni, a játék pedig terelte el a figyelmemet a történésekről" - mondta, amikor kedden kikérdezte a bíró.

Azt egyik vádlott ügyvédje, Robyn Hakelis hívta fel Peter Zahra figyelmét arra, hogy az esküdtek nem a tárgyalóteremben zajló dolgokkal foglalkoznak. Az buktatta le őket, hogy olykor-olykor nem vízszintesen, hanem függőlegesen írtak az előttük heverő papírokra, holott korábban mindenki azt hitte, hogy csak jegyzetelnek.

"Nagyon kiábrándító, hogy a bizonyítás során sok esküdt nem figyeltek oda, hiszen ők is egyfajta bírák, akik azonban nem biztosítják ügyfeleink számára a fair tárgyalás lehetőségét" - mondta felháborodva Robyn Hakelis.

A bíró, miután kiderült, hogy tagjai megbízhatatlanok, feloszlatta az esküdtszéket. Emiatt új testületet kell összeállítani, a tárgyalás néhány hét múlva kezdődhet - elölről.