Ember pótpapája tanítja repülni a kócsagot - nézze meg!

Infostart
2008. június 3. 08:30
Gondozójától tanulta meg, hogyan kell repülni egy árván maradt kócsagfióka. A madár családját egy vihar pusztította el, azóta Gary Zammit, egy állatvédelmi központ munkatársa a legjobb barátja.

Amikor Gary Zammit márciusban rátalált, Dude (Haver), a kócsagfióka még elfért a tenyerében. A madár családja egy viharban pusztult el, és a kicsire is a biztos halál várt volna, ha a férfi nem viszi magával a nagy-britanniai Cornwallban található Gwel an Mor vadasparkba, ahol éjjel-nappal el tudta látni.

Dude ma már 90 centiméter magas, szárnyfesztávolsága pedig eléri a 120 centimétert, ám hiába a jó adottságok, sokáig nem repült; Garynek kellett megtanítania arra, hogyan is kell a levegőbe emelkedni.

A férfi azzal próbálta meg repülésre bírni a kócsagot, hogy annak kedvenc csemegéjével a zsebében szaladt előtte, kiderült azonban, hogy a madár meglehetősen lusta.

"Reméltem, hogy felébred benne az ösztön és szárnyra kap, de napokig csak sétált mellettem, meg néha-néha ugrott egyet. Nagyon komolyan vettem a dolgot, végül már a széttárt kezeimmel csapkodva szaladtam, mint valami idióta" - magyarázta Gary Zammit.

A kócsag néhány hét alatt kifogástalanul megtanult repülni, ma már 20 méteres magasságig is elmerészkedik, de mindig visszajön, ha pótpapája hívja.

"Amikor kisebb volt, néha kitettem a kertbe éjszakára, de ő addig kopogott az ajtón, míg be nem engedtem. Ilyenkor berohant és lekuporodott a ruhaszárító mellé, ott aludt minden éjjel. Most már olyan, mint egy hisztis tinédzser: folyton méltatlankodik, ha éhes vagy feldühítette valami" - mondta Gary Zammit.

Dude-ot, mivel nem tanulta meg, hogyan élhet túl a természetben, sohasem engedhetik szabadon. Élete végéig a Gwel an Mor lakója lesz.