Szeretkezzen és egyen fagyit - jó tanácsok áramszünet idejére

Infostart
2008. május 30. 09:46
Az áram a XXI. században életünk szinte nélkülözhetetlen része. A városi ember nehezen tudná elképzelni az életét nélküle, arra azonban érdemes felkészülni, ha átmenetileg nélkülöznünk kell a háztartási gépeinket és lámpáinkat működtető energiát. A Times tanácsokat gyűjtött össze áramszünet esetére.

Érdemes a kertben elhelyezni néhány napelemes lámpát, amelyek nappal feltöltődnek, éjszaka pedig gyenge fényt bocsátanak ki. Ezeket akár be is hozhatjuk a házba, így világítótestünk már van. Aki azonban azért aggódna, hogyan tudja használni iPodját, annak sincs mitől tartania, hiszen manapság már ezekhez is léteznek napelemes töltők, így nemcsak világítani, de zenét hallgatni is tudunk a napenergia segítségével.

Ha nincs áram, a hűtő sem működik. Azaz csupán praktikus okokból ki kell enni belőle minden fagyit, ha nem akarjuk végignézni, hogy elolvad és szétfolyik a lakásban. A sör és a bor később visszahűthető, de ha mégsem ezt akarja velük tenni, akkor érdemes ezeket is még az áramszünet kezdete utáni első egy-két órában elfogyasztani, amíg nem melegednek fel túlságosan.

Áramszünet idején az egyetlen működő digitális játék a mobiltelefonban van. Igen, ilyenkor élni kell a lehetőséggel. Kígyózzon a telefonjával bátran! Igaz, hogy ilyen esetekben szinte a mobiltelefon az egyetlen eszköz arra, hogy segítséget kérjünk vagy beállítsuk reggeli csörgére, sebaj, bátran merítsük le az akkumulátort. Hiszen van napelemes töltőnk, tehát már csak a napsütést kell megvárnunk ahhoz, hogy ismét használni tudjuk a készülékünket.

Ha éjszaka ment el az áram, órákkal a sötétedés után, ébresszük fel a gyerekeket, hiszen a legizgalmasabb horrortörténeteket akkor érdemes elmesélni nekik, ha vaksötét van a lakásban, és mindössze egy zseblámpa segíti a tájékozódást és az olvasást.

Ha nincs fény, nincs fényszennyezés sem. Az amatőr csillagászati megfigyelésekhez a legalkalmasabb időpont az, amikor az egész városrészben elmegy a világítás.

Tudja, hogy Jane Austen vagy Charles Dickens hogyan írta regényeit? Gyertyafény mellett. Ha autentikus körülmények között akarja megismerni a klasszikus regényeket, akkor érdemes ilyen időpontokra időzíteni az olvasást. Ez ugyanis sokkal megfelelőbb, mint ha egy zsúfolt metrón vagy buszon olvasná a könyveket.

A városi legendával ellentétben az 1965-ös nagy New York-i áramszünet után kilenc hónappal nem emelkedett a születések száma. Ennek ellenére bizonyára sokan választották azt a páros tevékenységet, amely nem igényel világítást. A Times ajánlatai között az első helyen a szex szerepel.