Mégsem koponyadarabot találtak a borzalmak otthonában?

Infostart
2008. május 20. 09:50
Kivették a bizonyítékok sorából azt a koponyaszilánknak hitt tárgyat, amely miatt megkezdték a Jersey szigetén álló, egykori nevelőotthon átvizsgálását, a szakértők szerint ugyanis valószínű, hogy az csak egy darab fa.

A koponyacsontnak hitt darabra február végén bukkantak rá a rendőrök az egykor nevelőintézetként működött Haut de la Garenne-ben, aminek nyomán átfogó vizsgálatot rendeltek el. A kutatás során az épületben négy titkos pincehelyiséget és bántalmazásra utaló bizonyítékokat - tejfogakat, vérrel átitatott textildarabokat és béklyókat - tártak fel a szakértők.

A jersey-i rendőrség gyilkossági ügyben indított nyomozást - amelynek során száznál is többen jelentkeztek, hogy elmeséljék megrázó élményeiket abból az időből, amikor a Haut de la Garenne-ben nevelkedtek -, ám most úgy tűnik, hogy az első kézzel fogható bizonyíték, amely miatt kipattant az ügy, mégsem használható.

A csontdarabnak hitt tárgyat március elején vizsgálták meg szakértők, és azt találták, hogy nem tartalmaz elég kollagént, így nem lehet meghatározni a pontos korát. A további elemzésekből aztán kiderült, hogy a szilánk valószínűleg egy fadarab, ám, ha mégis csont, akkor 1940 előttről való.

A rendőrök szerint a nyomozás folytatására nincs hatással, hogy a darabot ki kell venni a bizonyítékok közül, ráadásul nem is ez volt az egyetlen, amit korábban emberi csontmaradványként azonosítottak: a további 19 szilánknak még fontos szerepe lehet az ügyben.