Százmilliókat költöttek a gőtékre, pedig ott sem voltak

Infostart
2008. május 18. 07:27
A környezetvédelmi szabályozás felülvizsgálatát kéri egy brit politikus, miután megyéjének egymillió fontjába (közel 310 millió forint) került egy gőtekolónia megóvása - pedig gőték nem is voltak a közelben.

Egy 15 millió fontos útépítési beruházást kellett felfüggeszteni még tavaly nyáron Leicestershire megyében, mert a munkálatok közben az egyik, a közelben található tavacskában tarajos gőték nyomaira bukkantak.

Mivel a ritka kétéltűeket az európai uniós jogszabályok és a brit törvények is védik, élőhelyüket fel kellett tárni, ami egymillió fontjába került a megyének.

Csütörtökön azonban kiderült, hogy a hatalmas összeget tulajdonképpen kihajították az ablakon, mivel a vizsgálatok nem találták nyomát a gőtekolóniának: a szakértők szerint, ha éltek is ott ilyen állatok, tíznél biztosan nem lehettek többen.

A kutatás idejére a tavacskák egy kilométeres körzetét lezárták, később pedig újabb összegeket kellett elkölteni "gőtebiztos" kerítések és csapdák építésére.

A megyei tanács elnöke, David Parsons szerint éppen itt lenne az ideje a környezetvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának, a politikus ezzel kapcsolatban javaslatot nyújtott be az illetékes miniszterhez.

"Meg kell védenünk a környezetet, de a törvényen is változtatni kell. Sok pénzt költöttünk, az emberek nem veszik majd ezt jó néven" - magyarázta David Parsons.