Jogszabály tiltja a vadállatokkal való fényképezkedést

InfoRádió / MTI
2008. május 18. 20:02
Betiltotta a vadállatok utcai mutatványként való alkalmazását a Krím-félszigeten az autonóm köztársaság parlamentje, így a turisták már az idei üdülési szezonban sem fényképeztethetik magukat egzotikus állatokkal.

A helyi törvényhozás döntését a természetvédők Kijevi Ökológiai-kulturális Központja szorgalmazta. Az állatbarátokat az háborította fel, hogy a félsziget tengerparti strandjain, sétányain az üdülési idényben rengeteg utcai fényképész alkalmazott különféle állatokat vendégcsalogatóként.

Az állatbarátok szerint a fotósok kegyetlenül kizsákmányolták az állatokat, a krokodilok száját például ragasztószalaggal tekerték körül, a majmokat verték és kábították, míg a baglyoknak villanóikkal okoztak látáskárosodást. Azt is állították, hogy sok állat nem kapott védőoltást, így komoly fertőzésveszélyt jelentett az emberekre nézve.

A krími állatvédő jogszabály elfogadása a kijevi természetvédők második nagy győzelme, tavaly júniusban ugyanis már sikerült elérniük az ukrán főváros polgármesterénél olyan rendelet kiadását, amely tiltja az állatok utcai fényképészek általi felhasználását.