Dühös utaskísérő gyújtogatott a repülőn

Infostart
2008. május 18. 08:00
Nem akart azon a járaton repülni, ezért tüzet gyújtott a mellékhelyiségben egy amerikai utaskísérő. A pilóta kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani, a gyújtogató akár húsz évet is kaphat.

A légitársaság olyan útvonalra osztotta be, amelyet nem akart teljesíteni, így inkább szabotálta a munkát egy tizenkilenc éves utaskísérő: a felszállás után fél órával tüzet gyújtott a gépben.

A Compass Airlines Minnesotából Reginába tartó járatának hetvenkét utassal és négyfőnyi személyzettel a fedélzeten kellett kényszerleszállást végrehajtania május 7-én, mivel a repülő hátsó részét elborította a füst.

A lángok szerencsére nem érték el az utasteret, mert a pilóta, amint felvillant előtte a mellékhelyiségben tüzet jelző fény, azonnal a helyszínre küldte az utaskísérőket. Az egyikük épp a gyújtogató Eder Rojas volt, aki az oltásban is segédkezett.

A légiutas-kísérő azért volt dühös, mert aznap nem Reginába akart repülni, így, miután előkészítette a kocsit, amelyről ételt és italt kellett volna felszolgálnia, egy hirtelen ötlettől vezérelve bement a gép hátsó részének mellékhelyiségébe és egy öngyújtóval meggyújtotta az ott tárolt papírtörölközőket.

A férfi igyekezett elrejteni az öngyújtót, az egyik tárolórekeszbe dobta be, a rendőrök azonban rábukkantak. Eder Rojast szerdán vették őrizetbe, egy nappal később pedig már a bíróságon volt. A tárgyalásig rács mögött marad, tettéért a bíró akár húsz évre is börtönbe küldheti.