Földrengés: nem lehet bízni a pandák megérzéseiben

Infostart
2008. május 17. 07:30
Kínai szeizmológusok szerint sem az állatok, sem a különleges felhőalakzatok nem tudják megbízhatóan előre jelezni a földrengéseket, ahhoz bonyolult számítások szükségesek.

A kínai földrengés-felügyelet munkatársai ezt azért közölték, mert több médium is számon kérte rajtuk, hogy figyelmen kívül hagyták a természet intő jeleit. Például azt, hogy a hétfői katasztrófa előtt három nappal Minacsu járásban tömeges vonulásba kezdtek a varangyok. A földrengés brit túlélői pedig arról számoltak be, hogy a pandák előre jelezték a küszöbönálló katasztrófát.

Az előrejelzéseket nem lehet csupán az állatok vonulására alapozni: kockázatelemzéseket kell végezni, riasztást pedig csak bizonyítékok birtokában lehet kiadni - magyarázta Csang Ko-min, a felügyelet vezető kutatója.

Csang Hsziao-dong, a kínai földrengésjelző hálózat központjának munkatársa ugyanakkor azt magyarázta: azért nagyon nehéz megjósolni, mikor lehet földmozgásokra számítani, mert azokra gyakran a mélyben kerül sor, ahová nem lehet érzékelőket elhelyezni, sőt, előfordulásukat a környék geológiai szerkezete is befolyásolja.

A szakértő hozzátette: azzal kapcsolatban még nem értek véget a kutatások, hogy az állatok a megszokottól eltérő viselkedését a környezeti hatások, a klímaváltozás vagy a földrengés közeledte okozza-e.

Korábban kínai kutatók arról számoltak be, hogy földrengések előtt szokatlan felhőalakzatokat figyeltek meg, a földrengés-felügyelet igazgatóhelyettese, Hszu Csi-gang szerint azonban ezek sem jelzik megbízhatóan, hogy mozgás várható.