Eltűnt férfit keresnek a Balatonban

Infostart
2008. május 17. 13:58
Feltehetően kiesett egy balatoni vitorlásversenyt kísérő motorcsónakból annak vezetője - közölte Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője.

Az eltűnt keszthelyi férfit búvárok keresik a vízbeesés feltételezett helyén, Zánka közelében. A vezető nélkül maradt hajót a vízimentőknek sikerült megállítaniuk, mielőtt balesetet okozott volna.

Tar Mihály elmondta: igen jól úszó, tapasztalt emberről van szó, aki azonban nem viselt mentőmellényt és a motorcsónakosok szokásától eltérően nem kötötte a kezéhez a hajó kulcsát, hogy a motor leálljon, ha ő vízbe esik.

Vitorlásszezon

Közben Balatonfüreden megnyitották az idei vitorlásszezont; a kikötőben felsorakozott vitorlások vezérhajójára felhúzták a nemzeti lobogót, a matrózok megkoszorúzták a tó vizét, majd vitorlát bontott a 300 hajó.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta: a tavon ma mintegy 10 ezer vízijármű közlekedik, a vitorlások száma 5-6 ezerre tehető. Suchmann Tamás közölte: az utóbbi 2-3 évben 8 vitorláskikötőt bővítettek a Balatonnál.

Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a főszezonban az idén is megrendezik a tavon az európai hírű Kékszalag Vitorlásversenyt, amelyre számos külföldi csapat is jelentkezett már, és rekordszámú résztvevő várható.