Kétszáznál is többen várnak a különc festő vagyonára

Infostart
2008. május 13. 12:25
Bár a különc festőnek, Robert Lenkiewicznek hét nőtől tizenegy gyermeke született, közülük eddig csak hárman kaptak pénzt az apai örökségből. A művésznek mindössze 12 fontja (3700 forintja) volt, amikor 2002-ben elhunyt, ingóságai eladásából azonban már közel 945 millió forintnak megfelelő összeg folyt be.

Nem volt bankszámlája, és bár több száz embernek tartozott, sosem írta fel, kitől mennyit kért kölcsön Robert Lenkiewicz. A művésznek ugyanakkor hatalmas festmény- és könyvgyűjteménye volt: az ingóságok eladásából eddig több mint 3 millió font folyt be.

Ebből a pénzből kártalaníthatják azt a 260 embert, aki azt állítja: Lenkiewicz az adósa volt. Köztük van a művész tizenegy szerelemgyereke is, akik közül három most megkapta részét az atyai örökségből.

Egy áprilisi aukción a festő gyűjteményének félezer darabja talált gazdára, így Lenkiewicz két korábbi szeretője, Megan Clay és Karen Cambriello gyerekei körülbelül 63 millió forintnak megfelelő összeghez jutnak. Isaac, Thais és Chaya azért kapnak pénzt, mert apjuk halála idején még mindannyian 18 év alattiak voltak és iskolába jártak.

Robert Lenkiewicz nem titkolta szabados életmódját, amely művészetének is fontos témája volt. Talán nem túlzás, hogy a festő különc volt: annyi különleges könyvet gyűjtött össze, hogy kénytelen volt kibérelni egy plymouthi stúdiójához közeli templomot számukra.