A sztárzenészből pók lett

Infostart
2008. május 13. 05:40
Kevés híresség mondhatja el magáról, hogy pókfajt neveztek el róla. A kanadaiak egyik leghíresebb énekes-dalszerzőjét most ez a megtiszteltetés érte.

Myrmekiaphila neilyoungi - így hívják az aknászpókfélék közé tartozó új pókot, amit egy amerikai biológus fedezett fel. Aki jól ismeri a zene világát, már ki tudja olvasni az elnevezésből, hogy Jason Bond biológus kedvenc zenészéről, a kanadai Neil Youngról nevezte el legújabb állatfelfedezését.

Az új fajoknak azt a nevet lehet adni, amit csak akarunk, és mivel az én kedvenc énekesem Neil Young, ezért róla neveztem el a pókot - mondta a biológus, aki bevallotta: nagy rajongója Neil Young zenéjének, és nagy hatással van rá az énekes-dalszerző aktivista tevékenysége is.

Bond 2007-ben fedezte fel az aknászpókfélék közé tartozó új pókfajt, ami a földbe vájt kis lyukakból les áldozataira. A myrmekiaphila neilyoungi jól azonosítható külön fajt alkot az aknászpók nemzetségben - erősítették meg a biológus felfedezését.

A kanadai énekes nem az első híres zenész, akiről állatfajt neveznek el. A rocklegenda Roy Orbisont és özvegyét, Barbarát már érte az a megtiszteltetés, hogy egy bogárfaj, nevezetesen az Orectochilus orbisonorum nevében szerepelhetnek. Az indiai kitinpáncélos, földi és vízi életre egyaránt alkalmas ízeltlábú igen aprócska, mintegy 5 milliméter hosszúságú ízeltlábú, és olyan fekete, mintha szmokingot viselne.