"Az van a billentyűzeten, ami használójának orrában és beleiben"

Infostart
2008. május 2. 18:49
A számítógépes billentyűzetek sokkal ártalmasabb baktériumokat rejtenek, mint a vécé-ülőkék - derült ki egy felmérésből.

A londoni hivatalokban és irodákban használt számítógépes billentyűzeteken szennyező baktériumok lakoznak - figyelmeztet egy brit fogyasztóvédelmi csoport.

A Which? nevű szervezet 33 véletlenszerűen kiválasztott billentyűzetet vizsgált. Az egyiken ötször több baktériumot találtak, mint ugyanannak az irodának az illemhelyén lévő vécé-ülőkén - ez a megengedett szint 150-szerese -, négy másikon pedig az egészségre ártalmas szintet haladta meg a szennyezettség.

A januárban végzett vizsgálatok során a mikrobiológusnak az egyik billentyűzetet karanténba kellett helyeznie és fertőtlenítenie, annyi baktériumot talált rajta.

"Az van a billentyűzeten, ami használójának orrában és beleiben" - mondta Peter Wilson.

A szervezet kiemeli, hogy a hivatalokban használt billentyűzeteket igen ritkán tisztítják: a becslések szerint az emberek 10 százaléka soha, 46 százalékuk pedig legfeljebb havonta egyszer tisztítja meg a használt billentyűzetet.

Emellett kockázatos, hogy egy fertőzött alkalmazott megbetegítheti kollégáit, ezért rendszeres és alapos tisztítást ajánl a fogyasztóvédelmi csoport a munkahelyeken.