Újabb fejlemények a borzalmak otthonából

Infostart
2008. április 30. 05:45
Újabb letartóztatottja van a nagy-britanniai Jersey szigetén folyó nyomozásnak, amely azután indult, hogy az egyik ottani gyermekotthonban, a Haut de la Garenne-ben a rendőrök a bentlakók bántalmazására utaló nyomokat és emberi maradványokat, csontszilánkokat, tejfogakat találtak.

Egy 68 éves férfit tartóztatott le a rendőrség a gyermekbántalmazási ügyekkel kapcsolatos nyomozás során. A gyanúsított nevét nem hozták nyilvánosságra, azt azonban elmondták, hogy az illetőnek nincs köze a Haut de la Garenne otthonban történtekhez.

A rendőrség emlékeztetett: bár a nyomozás látványos része a gyermekotthon területén zajlik, a vizsgálat valójában sokkal szélesebb körű, a sziget több hasonló intézményét is górcső alá veszik.

A nyomozók körülbelül negyven embert gyanúsítanak gyermekbántalmazással vagy erőszakkal, ezek közül húsznak van köze a Haut de la Garenne-hez. A következőkben minden bizonnyal növekszik majd a letartóztatottak száma, ám ehhez megfelelő bizonyítékok kellenek.

A Haut de la Garenne a1986-ban zárták be, mielőtt a nyomozás megkezdődött, ifjúsági szállás üzemelt az épületen. Az ott nevelkedettek közül száznál is többen állítják, hogy molesztálták őket az intézményben, amelynek több helyiségében emberi maradványokat, csontokat, fogakat találtak a szakértők, de rábukkantak véres rongyokra és béklyókra is.

A nyomozás során egy férfi ellen már vádat emeltek: Gordon Claude Wateridge, a gyermekotthon egykori munkatársa a gyanú szerint három alkalommal zaklatott 16 évesnél fiatalabb lányokat 1969 és 1979 között. A 76 éves férfit május közepéig óvadék ellenében szabadlábra helyezték.