Húzott, tömött a HIV-pozitív fogorvos

Infostart
2008. április 23. 11:34
Páciensek százait kezelte egy fogorvos anélkül, hogy a betegek vagy főnökei tudtak volna arról: HIV-pozitív. Bár kicsi az esélye annak, hogy a fogász továbbadta a fertőzést, a hatóságok nagyon komolyan veszik az ügyet.

Allan Reidnek törvényben előírt kötelessége lett volna, hogy tájékoztassa pácienseit: HIV-fertőzött, ám ezt sem a betegeknek, sem főnökeinek nem árulta el.

A 39 éves fogorvos betegei számára a helyi egészségbiztosító segélyvonalat nyitott, ezen jelentkezhetnek a páciensek, akiknek egy részét HIV-tesztnek vetik majd alá.

Allan Reid 2003-ig Glasgowban dolgozott fogorvosként. A férfi akkor adta fel praxisát, amikor a brit The Sun című bulvárlap munkatársai leleplezték: az újság egy melegeket bemutató pornóoldalon talált képet tett közzé róla.

A fogász ezután Dél-Londonba költözött és a Maxident Clinicnél helyezkedett el, de felettesei előtt is eltitkolta állapotát.

"Szégyenletes a viselkedése. A páciensek egészsége mindig első kellene, hogy legyen. Õszintén be kellett volna vallania, hogy HIV-fertőzött" - méltatlankodott egy másik orvos.

Allan Reid már nem dolgozik, és bár nagyon kicsi az esélye, hogy bárkinek is továbbadta volna a vírust, felelősségre vonják.