Beperelte az HBO-t a Pokol Angyala

Infostart
2008. április 22. 09:00
Beperelte az HBO-t a Pokol Angyalai motoros banda egykori tagja: Sonny Barger azt állítja, hogy a tévétársaság lenyúlta élete történetét.

Kizárták a készülő sorozatból, miután annak néhány részletét meg akarta változtatni: ezt állítja Sonny Barger, a Pokol Angyalai motoros banda egykori tagja a múlt héten benyújtott bírósági keresetében. A férfi szerint az is különös, hogy a készülő, 1% című sorozat sztorija feltűnően hasonlít az élettörténetére.

A kereset szerint Sonny Barger eredetileg a 20th Century Foxnak adta el önéletrajza megfilmesítésének jogát, a stúdió pedig Michael Tolkint kérte fel, hogy írjon belőle forgatókönyvet. Az egykori motoros azt állítja, hogy Tolkin megkapta néhány novelláját is egy képzeletbeli motoros bandáról, amelyeket aztán, közösen, az HBO-nak adtak el.

Lenyúlták?

Az HBO később szintén Michael Tolkinhoz fordult, hogy dolgozza ki a sorozat forgatókönyvét, a társaság azt azonban nem ismerte el, hogy Sonny Bargernek köze van az anyaghoz. A férfinak felajánlották ugyan, hogy tanácsadóként részt vehet a munkálatokban, Barger ezt visszautasította.

Később arról volt szó, hogy az egykori Angyal szerepelhet a sorozat bevezető epizódjában, ő játszhatja a "Főnök" karakterét, az elképzelt banda, a Death Rangers vezérét, ám meghallgatására végül nem került sor.

Sonny Barger szerint a "Főnök" az ő jól ismert beceneve volt motoros körökben, ráadásul a sorozat készítői a film színhelyéül az Arizona állambeli Carefreet választották, amely meglehetősen közel esik ahhoz a városkához, ahol a férfi ma él.

Barger azt szeretné, ha a bíróság elismerné: az 1% az ő és Michael Tolkin közös alkotása, tiltsa meg a sorozat eladását vagy sugárzását, valamint, hogy ítéljen meg számára kártérítést.

Az HBO a tervek szerint pénteken kezdi a sorozat bevezető részének forgatását. A filmbeli motoros banda vezetőjét Capnek hívják majd, a forgatás helyszínét pedig egy másik arizonai városba tették át.

Ki is az öreg motoros?

Sonny Barger volt annak a Pokol Angyalai-csapatnak a vezetője, amelyet a Grateful Dead zenekar 1969-ben felkért, hogy szervezze meg egy altamonti fesztivál biztosítását, amelyen fellépett a Jefferson Airplane és a Rolling Stones is. Az ingyenes show végül káoszba torkollott: a motorosok, akik ittak és drogoztak a koncertek alatt, félbe fűrészelt dákókkal próbálták megrendszabályozni a közönséget.

A verekedésben sok néző megsérült, négyen meghaltak. Egyiküket, Meredith Huntert, amiért pisztolyt húzott elő, az egyik Angyal, Alan Passaro megkéselte. A férfit később bíróság elé állították az ügyben, de felmentették a vád alól.