Álrendőrök és rendőrök lövöldöztek Ausztriában

InfoRádió / MTI
2008. április 19. 11:01
Rendőrnek álcázott bűnözőket tettek ártalmatlanná civil ruhás osztrák rendőrök szombat hajnalban a schwechati repülőtér közelében, az S1 gyorsforgalmi úton. A lövöldözésben az egyik bűnöző halálosan megsebesült.

Az alsó-ausztriai rendőr-főkapitányság közleménye szerint az eset az A4-es és az A2-es autósztrádát összekötő külső gyűrű schwechati leágazásánál, egy pihenőhelyen történt. A három, magát rendőrnek álcázó bűnöző egy autót akart "ellenőrizni" a parkolóban, a gépkocsiban azonban két civil ruhás rendőr ült. Amikor ez kiderült, az egyik álruhás pisztolyt rántott, és rálőtt a rendőrökre. Azok viszonozták a tüzet, és mindhárom bűnözőt megsebesítették.

A támadók autójukkal - egy Alfa Romeóval - próbáltak menekülni, ám nem sokkal később, egy parkolóhely közelében megálltak, és megadták magukat az üldözésükre indult rendőröknek. A sofőr, aki az ORF rádió értesülése szerint haslövést kapott, a helyszínen meghalt. A másik két sérültet kórházba szállították.

A nyomozó hatóság feltételezése szerint mindhárom bűnöző román állampolgár. Azzal gyanúsítják őket, hogy rendőrnek álcázva több gépkocsit kifosztottak az utóbbi hetekben az S1 mentén létesített parkolókban.

A tartományi főkapitányság felhívta a figyelmet arra, hogy az alsó-ausztriai autósztrádákon március közepe óta megszaporodtak a hasonló esetek: álruhás rendőrök állítanak meg "igazoltatás" céljából gépkocsikat, hogy aztán a bent ülőktől elszedjék a pénzüket. Az áldozatok zömmel németül nem vagy csak gyengén beszélő külföldiek.