"Apám úgy bánt velem, mint a szennyes ruhával"

Infostart
2008. április 11. 07:30
Nem teljesítette apai kötelezettségeit a belga király - állítja az uralkodó házasságon kívül született lánya, Boël bárónő. A képzőművész azt állítja: apja úgy bánt vele, mintha "szennyes ruha" lenne.

Könyvet írt apjához fűződő kapcsolatáról Delphine, azaz Boël bárónő, amelyben azt állítja: amikor közeledni próbált II. Alberthez, az visszautasította őt, és kijelentette, hogy soha többé nem akarja látni.

"Milyen apa az, aki nem teljesíti a kötelességeit, és nem segít a lányán, amikor az zaklatott?" - tette fel a kérdést Delphine Boël.

"Az ember felelős a gyerekért, akit nemzett. Nem hagyja magára. Az én apám pedig ezt tette" - fűzte hozzá a bárónő, aki szerint apja úgy bánt vele, mint a szennyes ruhával, amióta csak felmerült, hogy ő a házasságon kívül született gyermeke.

Delphine Boël édesanyjának, Selys Longchamps bárónőnek az 1960-as évek végén volt viszonya Alberttel, aki akkoriban még nem volt király, csak Liege hercege. 1969-ben, amikor Delphine egyéves volt, a trónörökös el akart válni feleségétől, Paolától, szeretője azonban lebeszélte.

A bárónő és édesanyja 1976-ban Londonba költözött, miután királyi körökből az jutott el hozzájuk, hogy jelenlétük nem kívánatos Belgiumban. Paola királyné 1999-ben kiadott könyvében ismerte el, hogy Delphine Boël a királyi család tagja.

Delphine sokáig nem kereste apját, csak akkor hívta fel, amikor édesanyja súlyosan megbetegedett. II. Albert azonban hallani sem akart házasságán kívül született lányáról, és annyit mondott: "Ne hívjon többé. Nem akarok többet hallani erről. Ráadásul nem is a lányom."

A király korábban már elismerte, hogy viszonya volt Selys Longchamps bárónővel, bár azt sosem ismerte el, hogy abból gyermeke is született. Ugyanakkor nem is cáfolta soha hivatalosan ezeket a feltételezéseket.