Példátlan összefogás egy vak kutyusért

InfoRádió / MTI
2008. április 9. 06:00
Műszemlencsét kap egy mindkét szemére megvakult székesfehérvári kutya; az operáció költségét támogatásokból gyűjti össze az állatot pártfogoló Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány.

A 11 éves kutya majd háromhónapos kóborlás után, néhány hete került az alapítvány kutyamenhelyére, ahol az állatorvosi vizsgálat során megállapították, hogy a mindkét szemén levő hályog miatt vak - mondta a szervezet állatvédelmi referense.

Molnár Tamásné hozzátette: a Szentesen praktizáló Dobos András állatorvost - aki igen jó eredménnyel végez műszemlencse-beültetést - megkeresték, s ő munkadíjat nem számítva, önköltségi áron, azaz a lencsék és a műtéthez szükséges egyéb anyagok áráért elvállalta az operációt.

A Vaksinak elnevezett kutyus műtétjének mintegy nyolcvanezer forintos költségére eddig hatvanezer forint gyűlt össze támogatásokból. Időközben kiderült, hogy a kutya nem azért kóborolt, mert a gazdái kidobták, hanem egy erdőben tett séta során, január 10-én elszökött tőlük. Azóta tűvé tették érte a környéket, s amikor egy újságcikk alapján a nyomára bukkantak, azonnal jelentkeztek érte.

Azóta Szultán - mert, mint kiderült ez "a becsületes" neve - már megszokott otthonában, az idős házaspárnál várja a műtét idejét.

Gazdái és az alapítvány dolgozói abban bíznak, hogy az operáció eredményeként Szultán-Vaksi visszanyeri majd az egyik szemére három, a másikra két éve elvesztett látását.